Ukrainas centrālā banka šodien nacionalizētajā bankā “PrivatBank” ieplūdinājusi vairāk nekā pusmiljardu eiro, lai novērstu tās bankrotu un valsts finanšu sistēmas sabrukumu.

“PrivatBank” saņēma 15 miljardus grivnu (546 miljonus eiro), lai banka varētu turpināt darbību, kamēr tiek īstenota tās restrukturizācija.

Centrālajā bankā norāda, ka šie līdzekļi tiks izmantoti, lai atbalstītu “PrivatBank” likviditāti, nodrošinātu nepārtrauktu klientu apkalpošanu un bankomātu darbību.

Šis aizdevums izsniegts ar gada procentu likmi 16% apmērā, un tas jāatmaksā līdz gada beigām.

Jau vēstīts, ka Ukrainas valdība savā kontrolē svētdien, 18.decembrī, pārņēma 100% “PrivatBank” akciju. Tas notika pēc tam, kad Ukrainas centrālā banka lūdza uz laiku noteikt valsts pārraudzību “PrivatBank”. Banka piederēja oligarhiem Ihoram Kolomoiskim un Genadijam Bogoļubovam. Katrs no viņiem tieši vai netieši kontrolēja 45% bankas akciju.

Vietējie mediji ziņojuši, ka banka aizdevusi naudu atsevišķiem bankas pārstāvjiem, un šie aizdevumi tā arī nav atdoti. Kolomoiskis varētu būt aizdevis sev vai citām ar viņu saistītām personām summu, kas veido 80% bankas kredītportfeļa, turklāt lielāko daļu summas nav atmaksājis, liecina vietnei “BNE Intellinews” novembrī noplūdināti dokumenti. Šaubas radušās arī par spēju nodrošināt bankas kapitalizāciju atbilstoši Ukrainas centrālās bankas prasībām.

Valdības rīcību veicināja arī Kijevas atkarība no Starptautiskā Valūtas fonda (SVF). Valdības avoti atklājuši, ka SVF licis sakārtot “PrivatBank” jautājumu, lai Ukraina saņemtu nākamo starptautiskā aizdevuma daļu.

Banka, kas Ukrainas tirgū darbojās kopš 1992.gada un ir pēc aktīvu apmēra lielākā banka valstī, septembrī nespēja iziet stresa testu.

Ukrainas bankai ir vairāk nekā 22 miljoni korporatīvo un privāto klientu desmit pasaules valstīs.

Ukrainas “PrivatBank” ar 46,54% akciju ir lielākais akcionārs Latvijas “PrivatBank”, kas 2016.gada septembra beigās bija 12.lielākā banka Latvijā.

Saistītās tēmas: BankaeiroiepludināšanaUkraina

youtube icon
Abonēt youtube