Ziemassvētki ir laiks, kad mīļajiem un draugiem gribas pasniegt ko īpašāku, nekā ierasts. Tādēļ piedāvājam lielisku iespēju, kā pārsteigt viņus ne tikai ar izcilām garšas niansēm, kas tiešām liks sajust Ziemassvētkus, bet arī ar lielisko noformējumu.

Parasti kēksiņi pārtop Ziemassvētku vēstnesī.

Sastāvdaļas kēksiņiem:

  • 235 g universālo miltu
  • 1/2 tējkarote cepamās sodas
  • 1/2 tējkarote sāls
  • 2 tējkarotes malta ingvera
  • 1/2 tējkarote malta kanēļa
  • 1/4 tējkarote malta muskatrieksta
  • 1/4 samaltas krustnagliņas
  • 115 g cukura
  • 60 g sviesta ( mīksts)
  • 60 ml augu eļļas
  • 2 lielas olas
  • 120 ml melases sīrupa
  • 120 ml piena
  • dekorēšanai var sagatavot jau gatavus piparkūku vīriņus (vai eglītes utt.)

Sastāvdaļas kārtojumam:

  • 225 g krēmsiera (istabas temperatūrā)
  • 115 g sviesta (istabas temperatūrā)
  • 370 g pūdercukura
  • 1 tējkarote vaniļas esences

Kēksiņi:

Uzkarsē krāsni līdz 180 grādu temperatūrai. Bļodā sajauc miltus, sodu, sāli, ingveru, kanēli, muskatriekstu un krustnagliņas. Maisi 20 sekundes. Tad notiec malā.

Ar elektrisko miskeru bļodā sajauc cukuru ar sviestu, līdz izveidojas bāla, pūkaina masa. Iejauc eļļu un maisot liec klāt olas. Pieliec melases sīrupu. Masai pievieno 1/3 no miltu mikstūras un maisi, līdz viss vienmērīgi sajaucies. Pēc tam iejauc 60 ml no vajadzīgā piena un maisi visu. Pēc tam atkārto procesu, piejaucot atlikušos 60 ml piena. Bļodā ieber atlikušo miltu mikstūru un kārtīgi izmaisi. Noņem mīklu no bļodas maliņām un tad noliec malā.

Izvēlies iemīļotākās kēksu formas. Ja nepieciešams, ieeļļo tās. Pēc tam formās liec gatavo kēksu mīklu. Taču nepiepildi līdz augšai. Mīkla kāps uz augšu. Liec krāsnī un cep apmēram 19-22 minūtes vai tik ilgi, līdz koka kociņš, ko ieliec kēksiņā, ārā iznāk tīrs.

Pēc tam, kad izņem no krāsns, ļauj 10 minūtes tiem atdzist hermētiskā traukā, lai neizžūst.

Kārtojums: 

Ar elektrisko mikseri bļodā sajauc sviestu un krēmsieru līdz viendabīgai masai. Pievieno vaniļu un pūdercukuru. Pēc tam atkal miksē līdz kļūst viendabīģa, bāla un gaisīga. Ja masa ir pārāk tekoša, nedaudz ieliec to ledusskapī, pēc tam atkal miksē, līdz sasniedz nepieciešamo konsistenci.

Kad kēksiņi atdzisuši, pārklāj tiem pāri krēmsiera kārtojumu un piparkūkas. Lai tie nesažūtu, liec hermētiski noslēgtā traukā!

Priecīgus svētkus! 🙂

Avots: CookingClassy

Saistītās tēmas: KēksikulinārijaPiparkūkasrecepteZiemassvētki

Komentāri 0

youtube icon
Abonēt youtube