Principā tradīcijām ir tāda īpašība – pārsteigt visus, izņemot cilvēkus, kuri tām seko. Jo nav jau par ko brīnīties, ja esi pieradis pie kaut kā no pašas bērnības.

Iepazīsimies ar no vienas puses dīvainām, bet no otras – tīri loģiskām tradīcijām, kam tiek sekots dažādās pasaules valstīs.

 

Japāna

Septiņdesmitajos gados Japānā KFC restorāni reklamēja ceptu vistiņu kā tradicionālu Ziemassvētku mielastu. Tā nu šī tradīcija laida savas saknes, un līdz šim tai pieturas praktiski visi vietēji, uzskatot KFC vistiņas par neatņemamu galda elementu.

screen_shot_2014-12-23_at_4-19-13_pm-0

Argentīna

Argentīnā ir pieņemts, ka māte vai vecmāmiņa sievietēm dāvina rozā apakšbikses, kas obligāti jāuzvelk Jaungada vakarā, lai piesaistītu mīlestību.

women-s-panties-piece-seamless-underwear-triangle-female-font-b-pink-b-font-pants-padded-font

Igaunija

Nekā īpaša, tomēr varētu pieminēt arī šo faktu. Igaunijā ir ierasts apmeklēt pirti Ziemassvētkos uzreiz pēc tam, kad ir veiktas visas svētku gatavošanas nianses.

estonia

Čehija

Neprecētām sievietēm ir jāpārmet savi apavi pāri plecam tuvāko durvju virzienā. Ja kurpes purngals virzās uz durvīm, tad dāma šogad apprecēsies.

shoes-1468818_960_720

Spānija

Caga Tio – smaidoša koka pagale ar sarkanu Katalonijas cepuri, kas it Katalonijas Santa Klausa ekvivalents.

Tradicionāli bērniem ir jārūpējas par pagali no 8. decembra līdz pat Ziemassvētkiem. Viņi pārklāj tos ar segu un baro ar nugas konfektēm.

00605338

Indija

Indijā pieņemts rotāt banāna vai mango koku, jo kā jau var saprast – valstī nav īpaši daudz skuju koku.

in-india-those-who-celebrate-christmas-decorate-banana-or-mango-trees

Francija

13 deserti – tradīcija no dienvidu Francijas. Šāds desertu daudzums simbolizē Jēzu un 12 apustuļus. Visu mielastu obligāti jāapēd Ziemassvētku vakarā.

fr6-provence_christmas_table_with_the_13_desserts_c_alain_hocquel_-_coll-_cdt_vaucluse

Meksika

23. decembrī Meksikas pilsētā Oahaka atzīmē Redīsa Nakti, kad iedzīvotāji izgriež no redīsa dažādas figūriņas. Šo ikgadējo svētku pirmsākumi meklējami kolonizācijas laikos.

1079

Latīņamerika 

Daudzās Latīņamerikas valstīs dāvanas sagādā nevis Salavecis, bet gan mazais Jēzus. Nav īsti saprotams, kā kaut ko tādu var sarīkot bērns…

11124

Austrija, Vācija, Čehija, Slovēnija

Krampus – diezgan zināms personāžs. Tiešām drausmīga būtne ( Santa Klausa antipods ), kas sit cilvēkus, lai tie ir paklausīgi. Daudzās pilsētās rīko veselas parādes, kur cilvēki pārģērbjas par dēmonu un appludina ielas.

1294


Avots

Saistītās tēmas: pasauleTradīcijasZiemassvētki

youtube icon
Abonēt youtube