Kā ziņo The Guardian, Vīnes muzeja arhīvos atklāta agrāk nezināma Geršela Grinšpana fotogrāfija – poļu ebrejs , kurš 1938. gadā noslepkavoja vācu diplomātu Ernstu fon Ratu. Rīcība, kas būtībā izraisīja tādu bēdīgu notikumu kā Kristāla nakts – antiebreju grautiņi visas nacistiskās Vācijas teritorijā.

Iepriekš tika uzskatīts, ka Grinšpans gāja bojā 20. gadsimta 40. gadu sākumā, kamēr atradās vienā no koncentrācijas nometnēm, savukārt atrastā fotogrāfija ir datējama ar 1946. gadu, kas nozīmē tikai vienu – dati par viņa nāvi ir maldīgi,  un viņam kaut kādā veidā sanācis izdzīvot karā.

“Es uzreiz viņu atpazinu. Godīgi sakot, no sākuma es nesapratu, ka tā ir pēckara bilde, jo es vienmēr zināju, ka uz tajā momentā viņš vairs nebija dzīvs,” saka Krista Prokiša, muzeja darbiniece, kura arī atrada foto.

Laiku, kad tika uzņemta bilde noteica eksperti. Viņi veica analīzi, kas par 95% apstiprināja faktu, ka foto redzamais cilvēks ir Grinšpans.

“Šis atradums aktualizē vairāk jautājumus un mazāk sniedz atbildes. Un jautājumi ir ne tikai par to, kā viņš pavadīja savas dzīves gadus, paliekot nepamanīts, bet arī par to, kā viņam vispār izdevās izdzīvot. Vai viņu kāds aizsargāja? Ja jā, tad kurš?” spriež vēsturnieks Armins Fjūrers.

Cits Otrā pasaules kara eksperts – Rodžers Murhauss piekrīt savam kolēģim:”Nacisti nemēdza vienkārši atstāt savu gūstekņus dzīvus, vēl jo vairāk tik zīmīgus kā Grinšpans. Ja fotogrāfijā tiešām ir viņš un veikta tā ir pēc kara – rodas daudz jautājumu par viņa mīklaino personību.”

Saistītās tēmas: GrinšpansVēsturiskie Foto

youtube icon
Abonēt youtube