Lietuvas Izglītības un zinātnes ministrija gatavojas tuvāko trīs mēnešu laikā izstrādāt jaunu skolotāju darba apmaksas modeli, paredzot algas aprēķināt ne tikai par mainīgo kontaktstundu skaitu, bet par visiem ar izglītības procesu saistītajiem darbiem.

Ministrija piektdien arī paziņojusi, ka no janvāra tiks paaugstinātas algas tiem skolotājiem un zinātniekiem, kuri šobrīd pelna vismazāk.

Kā pastāstījusi jaunās valdības izglītības un zinātnes ministre Jurgita Petrauskiene, iecerētā darba apmaksas kārtība skolotājiem sniegs “lielāku stabilitāti un drošību”.

“Skolotājiem vairs nevajadzēs pirms jaunā gada sākuma uztraukties par katru stundu – vai viņi to dabūs vai nē. Slodzi veidos tiklab noteikts kontaktstundu skaits, kā citi konkrēti norādīti darbi. Būs skaidrs, par ko tiek aprēķināta alga, un tiks maksāts par katru darbu,” viņa sacījusi.

Seima apstiprinātajā valsts budžetā no 1.janvāra paredzēts viszemāk atalgoto skolotāju darba samaksas paaugstināšanai papildus piešķirt 17 miljonus eiro. Vēl 24 miljoni eiro atvēlēti, lai uzturētu pērn paaugstināto algu līmeni.

No gadumijas palielināt algas daļai Lietuvas skolotāju paredz vienošanās par izglītības darbinieku streika izbeigšanu, ko martā parakstīja iepriekšējās valdības un arodbiedrību pārstāvji.

Savukārt viszemāk atalgoto zinātnieku darba samaksas palielināšanai nākamā gada budžetā papildus atvēlēts 3,1 miljons eiro. Par šiem līdzekļiem tiks paaugstinātas algas ne tikai valsts zinātniskās pētniecības institūtu, bet arī universitāšu zinātniekiem.

Pēc ministrijas datiem, zinātniskās pētniecības darbā iesaistīto zinātnes un izglītības iestāžu darbinieku algas nav paaugstinātas kopš 2008.gada.

Saistītās tēmas: izglītībaLietuvaSkolotāji

youtube icon
Abonēt youtube