Ukrainas bruņoto spēku pilote Nadija Savčenko, kas, atrodoties ieslodzījumā Krievijā, aizmuguriski tika ievēlēta Ukrainas parlamentā, otrdien nodibinājusi jaunu opozīcijas kustību.

Savčenko paziņoja, ka kustības mērķis ir radīt īstas pārmaiņas sistēmā.

Jaunajai kustībai dots nosaukums RUNA, kas ir akronīms Ukrainas Aktīvo cilvēku kustībai.

Savčenko norādīja, ka kustība tiks pārvērsta partijā, kad pienāks laiks.

Ar domu par kandidēšanu vēlēšanās savu kustību izveidojis arī bijušais Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili, kas īsu laiku ieņēma Odesas apgabala gubernatora amatu.

Kārtējās parlamenta vēlēšanas Ukrainā paredzētas 2019.gadā. Pašreizējo Augstākās Radas sasaukumu kontrolē prezidenta Petro Porošenko un premjerministra Volodimira Groismana pārstāvētās partijas.

Konflikts Austrumukrainā, kur dzīvību zaudējuši jau gandrīz 10 000 cilvēku, ir kaitējis valdības popularitātei, lai gan Porošenko joprojām ir Ukrainā populārākais politiķis.

35 gadus vecā Savčenko sākotnēji kļuva par simbolu Ukrainas cīņai pret Krievijas agresiju.

Savčenko no gandrīz divus gadus ilgušas nebrīves Krievijā 25.maijā atgriezās Ukrainā. Viņa tika apmainīta pret diviem Krievijas karavīriem.

Krievijas tiesa 22.martā atzina Savčenko par vainīgu divu Krievijas valsts televīzijas žurnālistu nāvē apšaudē Ukrainas austrumos, kas notika 2014.gadā un piesprieda viņai reālu brīvības atņemšanu uz 22 gadiem vispārējā režīma kolonijā.

Savčenko savu vainu noliedza, un viņas advokātu sagādātie dokumenti liecina, ka brīdī, kad žurnālisti iekļuva mīnmetēju ugunī, Savčenko jau atradās promaskavisko kaujinieku gūstā, kas viņu vēlāk aizveda uz Krieviju.

Tomēr pēc atbrīvošanas Savčenko “politiskā zvaigzne” ir nedaudz pabalējusi. Ieņemot Porošenko pretēju nostāju, Savčenko ir paudusi atbalstu tiešām sarunām ar Krievijas atbalstītajām bandām Austrumukrainā.

Šī iemesla dēļ viņa arī tika izslēgta no bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko partijas.

 


Foto: wikimedia

Saistītās tēmas: Opozīcijas KustībaRunaSavčenko

youtube icon
Abonēt youtube