Stresu rada dažādas apstākļu sakritības un dzīves notikumi. Un brīžos, kad mūs māc stress, ir bezgala viegli padoties čipsu vai cepumu iepakojumam.

Tomēr ir viena svarīga lieta – tie ēdieni, kas patīk mūsu smadzenēm brīžos, kad esam noraizējušies, patiesībā visu mēdz padarīt vēl emocionālāku un sliktāk panesamu.

Cukurs un pārstrādātā pārtika lielākoties ir “baltie ogļhidrāti”, kas veicina cukura līmeņa svārstības tavās asinīs, veicinot dažādas garastāvokļa izmaiņas, informē “Huffington Post“.

Tomēr nav jābaidās tiem, kas mīl ēst stresa laikā. Saskaņā ar dietologiem, ir neskaitāmi daudz ēdienu, kas palīdzēs cīnīties ar mirkļa stresiem un garastāvokļa maiņām. Papildus šiem ēdieniem ir daudz citu labu īpašību.

1. Lasis

Treknās zivis un pāris riekstu to lieliskā sastāva dēl var palīdzēt nomierināt saspringtos nervus. Ir pierādīts, ka Omega-3 taukskābes mazina iekaisumus smadzenēs un, iespējams, mazina trauksmes sajūtu.

2. Mellenes

Mellenes satur antociānu, un kaut arī jums nāktos tās ēst ārkārtīgi daudz, tomēr tajās esošie antioksidanti palīdz radīt dopamīnu, kas palīdz kontrolēt garastāvokli. Dopamīns spēlē ļoti svarīgu lomu mūsu garastāvokļa ietekmēšanā, tādēļ, ka tā ir ķīmiska viela, kas atbild par mūsu baudām un atdevi.

3. Jogurts

Pētījumi rāda, ka visticamāk pastāv saikne starp fermentētiem produktiem, zarnu veselību un garīgo labsajūtu. Tā vietā, lai sniegtos pēc sāļajiem marinētajiem gurķiem, izvēlies kādu bezpiedevu jogurtu, pievieno augļus un gatavs!

4. Kumelīšu tēja

2009. gadā veiktie pētījumi rāda, ka kumelīšu tējas ekstrakts palīdz mazināt trauksmi un nemieru. Citi pētījumi pierāda, ka šī tēja palīdz iemigt un cīnīties ar bezmiegu.

5. Spināti un citi zaļumi

Pētījumi liecina, ka zems folātu un vitamīna B12 līmenis var veicināt depresiju un nemieru. Zaļumos ir daudz folātu, kas nozīmē, ka tie ir lielisks veids, kā mazināt stresu, nemieru un depresiju.

6. Jebkādas olbaltumvielas, šķiedrvielas un labie tauki 

Eksperti iesaka stresa brīžos pagatavot zaļo lapu un dārzeņu salātus, tiem pievienot avokado (olbaltumvielas) vai vistas fileju. Šiem salātiem būs mazāk kaloriju nekā ierastajiem mierinošajiem ēdieniem – makaroniem, sieram utt. Stabilizēsi cukura līmeni asinīs, kas palīdzēs regulēt noskaņojumu.

Visbeidzot apkārtējai videi ir ļoti liela nozīme. Ledusskapi vai savu pieliekamo nodrošini ar ēdieniem, kas ir veselīgi un palīdz mazināt nemieru vai stresu. Ja tā būs, nesniegsies pēc čipsiem vai saldām šokolādes konfektēm, kuras palīdzēs vien īsu mirkli.

 

youtube icon
Abonēt youtube