Aizvadītais gads Latvijas banku sektoram bija ļoti pozitīvs, aģentūrai BNS sacīja bankas “Citadele” valdes priekšsēdētājs un Latvijas Komercbanku asociācijas padomes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

“Aizvadītais gads banku sektoram bija ļoti pozitīvs – 2016.gadā uzplauka kreditēšana, bankas aktīvi kreditēja privātpersonas un uzņēmumus,” teica Beļavskis, prognozējot, ka arī nākamajā gadā bankas turpinās aktīvi kreditēt, jo zemo likmju periods, visticamāk, turpināsies.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka 2016.gadā banku peļņas rādītājus pozitīvi ietekmēja darījums ar “Visa Europe”, kas atpirka no bankām savas akcijas, tādējādi daudzām bankām būtiski palielinot peļņas apmēru. Līdz ar to banku sektorā nākamajā gadā šāds peļņas pieaugums nav gaidāms.

Tāpat viņš norādīja, ka nākamajā gadā banku tirgu ietekmēs fakts, ka notiks divu banku – “Nordea” un DNB – apvienošanās darījums. Pēc Beļavska teiktā, šī abu banku apvienošanās var ietekmēt gan konkurenci tirgū, gan arī radīt jaunas iespējas.

Viņš arī atzīmēja – kamēr vietējo klientu noguldījumi pieaug, ārvalstu klientu noguldījumu apmērs ir samazinājies un tas ir būtisks faktors, kas ārvalstu klientus apkalpojošajām bankām liek domāt par jauniem attīstības virzieniem, meklēt jaunus segmentus izaugsmei. “Ārzemju klientu apkalpošanas segmentā aktīvās bankas pēc riska samazināšanas vingrinājumiem pārskata savas darbības modeļus,” teica Beļavskis.

Tāpat viņš norādīja, ka visiem tirgus dalībniekiem ir jāstrādā kopā, lai potenciāli industrija varētu spēlēt vēl lielāku lomu Latvijas ekonomikas attīstībā. “Banku sektora kā viena no lielākajiem nodokļu maksātājiem attīstība ir ļoti nozīmīga. Tā pieredze, kas daudzos gados Latvijas bankās ir uzkrāta, ir jāizmanto, lai spertu nākamo soli attīstībā, lai atrastu jaunas nišas un strādātu tajās. “FinTech” revolūcija bankām dod daudzas idejas. Bankas ar saviem resursiem jau tagad veic ievērojamus ieguldījumus digitālo kanālu attīstībā. Un potenciāli tā varētu būt nākamā Latvijas eksportprece,” sacīja Beļavskis.

Viņš arī minēja, ka attiecību modelis starp bankām un klientiem mainās, jo arvien vairāk tiek izmantoti attālinātie veidi saziņai ar banku – bankas uzlabo mobilās aplikācijas un sniedz iespējas arvien dažādākus bankas darījumus veikt viedtālrunī. “Jaunajā gadā varētu attīstīties video kanāli klientu saziņai ar banku. Asociācijā kopā ar regulatoru risinām attālinātās klientu identifikācijas ieviešanas jautājumus, jo vairākas Eiropas valstis jau ir soli priekšā, un arī mēs nevaram kavēties, lai stiprinātu banku konkurētspēju,” atzīmēja Beļavskis.

Pēc aktīvu apmēra banka “Citadele” septembra beigās bija sestā lielākā banka Latvijā.

Saistītās tēmas: Banku sektorscitadeleDNBNordeapozitīs gads

youtube icon
Abonēt youtube