Atvērtās svietmaizes (bagetes) mēdz saukt par tartinēm, tomēr šķiet, ka šis nosaukums tik vienkāršai sviestmaizei ir pārlieku grezns.
Šo karsto sviestmaizi vai vienkārši – bageti ir ļoti elementāri pagatavot. Tā izskatās labi, garšo labi un neatstāj nekādu bada sajūtu.
Padoms: maize ir visa pamatā. Izvēlies labas kvalitātes, svaigu bageti. Siera izvēlei nav nozīmes, galvenais, ka garšo tev. Un tomātus sagriez ļoti plāni. Ja paliek pāri sviesta maisījums – to pēc tam vari izmantot kā piedevu citām maizēm.
Sastāvdaļas:
- viens liels tomāts, sagriezts plānās šķēlītēs
- 2 glāzes ar sarīvētu sieru
- 1 klaips kārtīgas, svaigas bagetes
- sviesta iepakojums (der sālītais)
- 2 lielas saujas ar zaļumiem – pētersīļi, baziliks, timiāns, dilles
- 2 vidēja izmēra ķiploku daiviņas
- nedaudz melnie pipari
1. Nelielā bļodiņā sajauc 2 ēdamkarotes zaļumu, noliec malā. Pēc tam atlikušos zaļumus sajauc blenderī kopā ar sviestu, ķiplokiem un pipariem.
2. Pārgriez bageti gareniski uz pusēm. Pāri šīm pārgrieztajām pusītēm pārsmērē sviesta mikstūru. Ja paliek pāris sviests, nekas, to iespējams izmantot arī citur.
3. Liec cepeškrāsnī un cep maizi, līdz izkusis sviests un tā kļuvusi viegli kraukšķīga. Izņem no krāsns.
4. Apceptajai maizei pārber sieru un atkal liec krāsnī. Uzmanies un tiklīdz siers izkusis, ņem ārā no krāsns. Neapdedzini maizi.
5. Plānas tomātu šķēles pārliec pār izkusušo sieru. Un atkal uz minūti liec krāsnī, lai tomāti viscaur sasilst. Pieskati, lai maize neapdeg.
6. Izņemto maizi atkal apber ar zaļumiem, sagriez un pasniedz!