Lai nepieļautu nelikumīgu pirotehnikas apriti, Valsts policija (VP) līdz nākamā gada 2.janvārim pastiprināti uzraudzīs pirotehnikas tirgotājus un sabiedrisko kārtību, aģentūru BNS informēja VP.

Lai atturētu personas no likumpārkāpumiem, likumsargi īpašu uzmanību pievērsīs pirotehnikas tirgotājiem, uzraugot, vai tiek ievēroti visi drošības noteikumi un likumīgi pārdota licencēta prece. Tāpat policisti pastiprināti pievērsīs uzmanību vecuma ierobežojumiem pirotehnikas iegādei un izmantošanai.

VP atgādina, ka katram pirotehnikas izstrādājumam ir sava uguņošanas ierīces kategorija, kas norāda, no kāda vecuma persona drīkst to iegādāties un lietot. F1 kategorijas uguņošanas izstrādājumus var iegādāties un izmantot no 14 gadu vecuma, bet F2 un F3 kategorijas ierīces, kā arī T1 kategorijas skatuves pirotehniskos izstrādājumus var iegādāties tikai no 18 gadu vecuma.

Policija norāda, ka pirotehniku drīkst iegādāties tikai sertificētās tirdzniecības vietās. VP aicina nekādā gadījumā neiegādāties nezināmas izcelsmes nesertificētus izstrādājumus, it īpaši no apšaubāmām privātpersonām, kioskiem vai tirgus bodītēm. Ja tiek pamanīta nelikumīga pirotehnikas izstrādājumu tirdzniecība, nekavējoties par to jāziņo policijai pa tālruni 110.

Lai krāšņais svētku salūts nenodarītu postu, ir būtiski ievērot visus drošas pirotehnikas lietošanas noteikumus. Katram pirotehnikas izstrādājumam ir pievienota drošas lietošanas instrukcija, ar kuru pirms šo izstrādājumu lietošanas obligāti jāiepazīstas.

Pirms pirotehnikas izmantošanas ir jāpārliecinās par drošu attālumu no skatītājiem, kokiem, elektrības vadiem un mājām. Tāpat jāatceras, ka daudzdzīvokļu māju pagalmos ir aizliegts šaut raķetes.

youtube icon
Abonēt youtube