Turpmāk pabalsts bērna uzturēšanai aizbildņiem būs līdzvērtīgā apmērā ar audžuģimenēm, paredz pērnā gada nogalē valdībā apstiprinātie grozījumi noteikumos “Kārtība, kādā piešķir un izmaksā pabalstu aizbildnim par bērna uzturēšanu”.

Labklājības ministrija (LM) norāda, ka aizbildnībā esoša bērna uzturam līdz šim ir bijis nepietiekams finansējums, kas neļauj nodrošināt aprūpē ņemtā bērna pamatvajadzības. Līdz šim pabalsta apmērs bija 45,53 eiro mēnesī par katru aizbildnībā esošo bērnu, tomēr no šodienas pabalstu aizbildnim bērna uzturēšanai noteiks analoģiski minimālo uzturlīdzekļu apmēram, kādu ik mēnesi ir tiesības saņemt katram bērnam no katra sava vecāka.

Tas nozīmē, ka turpmāk katra aizbildnībā esoša bērna uzturam līdz bērna septiņu gadu vecuma sasniegšanai šī summa būs 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas, proti 95 eiro. Savukārt bērniem no septiņu gadu vecuma līdz pilngadības sasniegšanai – 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb 114 eiro. Atbalsts audžuģimenēm jau šobrīd ir šādā apmērā.

Lai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) varētu veikt nepieciešamās izmaiņas informācijas sistēmās, paredzēts pārejas periods. Tas nozīmē, ka personai, kurai pabalsts piešķirts līdz vakardienai jeb 31.decembrim un tā izmaksa nepārtraukti turpinās arī turpmāk, VSAA no šodienas pārrēķinās pabalsta apmēru, nosakot to pēc jaunās sistēmas un starpību izmaksās ne vēlāk kā līdz 1.jūlijam.

Pēc Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas apkopotajiem bāriņtiesu datiem, 2016.gada 1.janvārī Latvijā aizbildnībā bija 4620 bērni.

 


Foto: pexels

Saistītās tēmas: bērniģimenePabalsti

youtube icon
Abonēt youtube