Smadzenes ir kā muskulatūra, tām ir nepieciešami pastāvīgi treniņi labas formas uzglabāšanai. Jāsaka, ka eksistē vairākas metodes smadzeņu darbības tonusa uzturēšanai, kas turklāt neprasa īpašu piepūli.

Ar gadiem cilvēka kognitīvās prasmes pasliktinās: pazeminās koncentrācijas spējas, kļūst grūtāk atcerēties lietas, informācijas analīze arī paliek aizvien problemātiskāka. Cilvēki ir bioloģiskas būtnes, tāpēc izsprukt no smadzeņu novecošanas ir neiespējami (vismaz pagaidām).

Piemēram, eksistē veidi, kas ir spējīgi pagarināt smadzeņu efektivitāti, kā arī paaugstināt intelekta līmeni bez būtiskas piepūles. Sekošana tālāk norādītiem ieteikumiem regulāri palīdzēs jūsu smadzenēm ilgāku laiku palikt brīnišķīgā formā.

 

1. Klausieties klasisko mūziku

Ir ļoti daudz pētījumu, kas apstiprina klasiskās mūzikas labvēlīgo ietekmi. Par šīs parādības cēloņiem nav vienprātīgu uzskatu, taču fakts paliek fakts – klausoties klasisko mūziku ikdienā, tā paglābs jūs no stresa sajūtas un paaugstinās intelektuālās prasmes.

1998. gadā tika veikts eksperiments ar žurkām. Divu mēnešu laikā dzīvnieki klausījās Mocarta sonātes un rezultātā kļuva ievērojami gudrāki par saviem pusbrāļiem.

Starp citu – smadzeņu terapijai vislabāk ir piemērota tieši Mocarta mūzika. Šāds efekts pat ir nosaukts komponista vārdā.

 

2. Interesējaties par pasauli

Jums nav jālien kvantu fizikas dzīlēs vai jāpēta mākslīgā intelekta uzbūve. Vienkārši uzstādiet sev mērķi – katru dienu pusstundu laika atvēliet uzmanību kādam enciklopēdijas, zinātnes vai literatūras rakstam žurnālos vai internetā. Katru dienu kāda jauna fakta par pasauli uzzināšana un atcerēšanās ne tikai paaugstina erudīciju, bet arī uztur smadzenes tonusā.

 

3. Muguru taisni!

Tas ir pārsteidzoši, taču poza, kurā jūs spriežat par kaut ko, ietekmē domāšanas rezultātu.

Fiziologi skaidro, ka ieņemot pareizo pozu, uzlabojas asinsrite, kas uzlabo skābekļa piekļuvi smadzenēm. Tāpēc jums ir vēl viens iemesls pārstāt sēdēt (un staigāt) ar līku muguru.

 

4. Meditējiet

Daudzi pētījumi apstiprina, ka meditācija regulē domāšanas procesu, padarot to lokanāku, koncentrētāku, kā arī uzlabo atmiņu. Principā nekādu brīnumu – koncentrēšanās, pie kā arī noved meditācija, stimulē  smadzenēs fizioloģiskas izmaiņas.

Atrodiet mierīgu un klusu vietu, ieņemiet ērtu pozu un pilnībā atslābinieties.  Nevajag uzreiz atkārtot jogu stundu ilgās pasēdēšanas lotosa pozā. Sākumam pietiks arī dažas minūtes.

 

6. Smejieties!

Smiekli ir universāls ierocis pret visām dzīves grūtībām. Kā arī lielisks smadzeņu treniņš.

Smiekli pazemina asinīs kortizola līmeni – stresa hormonu, kas negatīvi ietekmē atmiņu. Tajā pašā laikā smiekli stimulē dopamīna rašanos, kas ir atbildīgs par motivāciju.   Šāda kombinācija padara domāšanas procesu par patīkamu un rezultatīvu.

Galvenais nepārcensties. Smieklīgu bilžu apskatam internetā ir jāsagatavo jūsu smadzenes darbam, nevis jāaizstāj tas.

 

7. Krūze ar zaļo tēju

Iespējams, tējas dzeršana principā skaitās par vienu no svarīgākajiem jūsu ikdienas ķeksīšiem. Tomēr tikai zaļā tēja pozitīvi ietekmē kognitīvās spējas.

Atšķirībā no kafijas, zaļā tēja nedaudz uzbudina nervu sistēmu, neapspiežot to.

 

8. Komunicējiet

Komunikācija ar draugiem, jebkura sociālā aktivitāte uzlabo smadzeņu darbību. Komunikācija – labākā potenciālā prāta attīstības metodika.

Iespējams, tāpēc tik bieži nākas dzirdēt stāstus par neizdevušos skolas teicamnieku, kurš visu brīvo laiku pavada pie grāmatām, un par veiksmīgiem biznesmeņiem, kuri skolā bastoja stundas un mācījās uz divniekiem.

Pētiet, lasiet, attīstieties, bet neaizmirstiet, ka cilvēki ap mums ir svarīgākā dzīves motivācija. Mēs visi kādam vēlamies pierādīt, pamācīt, palīdzēt un izpatikt. Tāpēc atrodi tos cilvēkus, ar kuriem būsi spējīgs izrunāt visu to, ko esi uzzinājis dienas gaitā.

giphy

 


Avots

Saistītās tēmas: Intelektspadomi

youtube icon
Abonēt youtube