Ja šorīt sēdies pie automašīnas stūres pēc tam, kad esi gulējis vien nieka 5 stundas, tas zini, ka iespējamība, ka izraisīsi autoavāriju ir tieši tikpat liela kā tad, ja tu brauktu dzērumā. Ir par ko padomāt, vai ne? 

Kādā pētījumā tika atklāts, ka nesaņemot rekomendētās 7 līdz 8 stundas miega 24 stundu periodā, pakāpeniski palielinās iespējamība, ka izraisīsiet auto avāriju. Gulēšana par 2-3 stundām mazāk, nekā tas būtu nepieciešams, divkāršo iespēju iekļūt avārijā, gulēšana mazāk par 3-4 stundām, šo iespējamību palielina četrkārt, taču, ja esi gulējis vien nieka stundu vai divas, iespējamība, ka notiks avārija, palielinās par 11 reizēm, nekā tad, ja tu būtu izgulējies un saņēmis nepieciešamo 7 stundu miegu. 

Pētījumi liecina – ja cilvēks guļ mazāk par 5 stundām dienā, viņa braukšanas spējas ir salīdzināmas ar cilvēku, kurš ir lietojis alkoholu un sēdies pie stūres. 

Ja neesi atpūties, zūd reakcijas ātrums, kā rezultātā tu nespēj pienācīgi reaģēt uz notiekošo tev apkārt. 

Bezmiegs pasliktina ne tikai fiziskās, bet arī garīgās spējas. Bezmiegs ietekmē to, kā tavs ķermenis cīnās ar cukura diabētu, augstu asinsspiedienu un sirds slimībām. Iespējams, esi arī pamanījis, ka cilvēki, kuri maz guļ, biežāk izmanto necenzētus vārdus. 

Ja kaut reizi nācies neizgulēties un tā rezultātā jūti, ka pie stūres teju vai miedz ciet, nepamanot, ka esi šķērsojis jau kārtējo krustojumu, neatceroties, kāda gaisma mirdzējusi luksoforā, tad laiks apturēt automašīnu un piezvanīt kādam draugam vai taksim. 

Avots: livestrong.com

 

Saistītās tēmas: Bezmiegsbraukšana dzērumāmiegsveselība

youtube icon
Abonēt youtube