Viens no vispopulārākajiem un vienkāršākajiem veidiem, kā saprast, ka uzturā lieto pārāk daudz sāli, ir konstanti augstais asinsspiediens. Tomēr tās nav vienīgās sekas.

Kā izrādās, nevajag nemaz ēst tīru sāli, pietiek ar dabiski sāļiem produktiem, lai pēc to lietošanas tu justos dīvaini un neērti savā ķermenī.

Šeit būs 5 interesantas pazīmes, kas liecina, ka tavā organismā visdrīzāk ir pārāk daudz sāls:

1. Tavs gredzens pirkstā šķiet pārāk ciešs. 

Tu neesi pieņēmusies svarā, tādēļ savādi liekas fakts, ka gredzens pirkstā kļuvis teju vai par mazu. Tas visdrīzāk tādēļ, ka ķermenī veidojas ūdens aizture, jo uzturā lietots pārāk daudz sāls.

Mūsu ķermenis ir sarežģīts mehānisms, kuram nepieciešams balanss starp šķidrumiem un elektrilītiem. Kad uzņemam daudz nātrija, mūsu smadzenes izdala hormonus, kā rezultātā ķermenis “turas” pie pēc iespējas lielāka daudzuma ūdens, radot aizturi. Tā rezultātā mūsu ķermenis teju vai uzpūšas.

2. Tev ir sausa mute. 

Tev ir sajūta, ka mutē būtu pilns ar vati? Tas visdrīzāk tādēļ, ka esi uzņēmusi pārāk daudz sāls. Ja zini, ka uzņemsi sāļus produktus, pie rokas turi ūdens glāzi. Šādos gadījumos ūdens daudzumam organismā jābūt lielākam, nekā ierasts. Ja lietots pārāk daudz sāls, ķermenis signalizē tev, ka nepieciešams papildu ūdens, tādēļ mute liekas sausa, radot vēlmi padzerties.

3. Tava galva pulsē.

Tev taču nešķiet, ka izēsta čipsu paka spēj radīt galvas sāpes, vai ne? Bet patiesībā pētījumi rāda ko citu. Saskaņā ar vairākiem pētījumiem, tie cilvēki, kuri uzņēma 3500 gramus nātrija, cieta no 3 reizes biežākām galvas sāpēm, nekā tie, kas uzņēma uz pusi mazāk nātrija. Ir zināma cieša saikne starp augstu asinsspiedienu un galvassāpēm, tomēr tie, kuri uzturā lietojuši ārkārtīgi sāļus produktus, cieta no galvassāpēm, kaut arī asinsspiediens bija normas robežās. Tādēļ, ja šķiet, ka tava galva sāk sāpēt vai nepatīkami pulsēt, samazini sāls patēriņu.

4. Bieži tualetes apmeklējumi.

Liels ūdens patēriņš nav vienīgais iemesls, kādēļ ik pēc 15 minūtēm jāskrien uz labierīcībām. Kā izrādās, liels sāls daudzums tavā ķermenī var likt tev bieži doties uz dāmu istabu. Brīžos, kad ēd daudz sāls, tavām nierēm jāstrādā divtik, lai no organisma izskalotu lieko sāli, tādēļ var nākties bieži skriet uz tualeti.

5. Nespēj kārtīgi padomāt, koncentrēties.

Ja uzturā lieto daudz sāli, tavs ķermenis dehidrējas jeb izžūst. Un tādos brīžos, kad organismā par maz ūdens, tavām smadzenēm ir ļoti grūti, un spēja domāt krītas. Kad sievietes organisms ir dehidratēts, spēja domāt, koncentrēties, reaģēt un rast risinājumu ir ļoti zema. Dehidratācija ietekmē arī tavas garastāvokļa krasās izmaiņas. Tādēļ, ja jūties ne savā ādā, iespējams, organismā pārāk daudz sāls un pārāk maz ūdens.

Saistītās tēmas: dehidrācijasālsūdensveselība

youtube icon
Abonēt youtube