Turcija trešdien brīdinājusi, ka Sīrijas miera sarunas, ko atbalsta arī Krievija, ir apdraudētas, un aicināja Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu pārtraukt pamiera pārkāpšanu.

Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu paziņoja, ka Irānai, kas līdz ar Krieviju ir galvenās Asada režīma atbalstītājas, ir jāizdara spiediens uz šiītu kaujiniekiem Sīrijā, lai tie ievēro vienošanos par ugunspārtraukšanu.

Ja pamiers tiks ievērots, miera sarunas plānots sākt 23.janvārī Kazahstānas galvaspilsētā Astanā.

“Ja mēs neapturēsim vardarbības palielināšanos, Astanas process var izgāzties,” intervijā ziņu aģentūrai “Anadolu” brīdināja Čavušolu.

“Ja palūkojas, kas pastrādā šos pārkāpumus, tas ir “Hizbollah”, sevišķi šiītu grupējumi un režīms,” viņš piebilda.

Ar Turcijas un Krievijas atbalstu Sīrijā decembra beigās tika panākta ugunspārtraukšana un tālāk plānotas sarunas Astanā. Tomēr jau šonedēļ miera process tika apdraudēts, kad vairāki Sīrijas nemiernieku grupējumi apturēja diskusijas par šomēnes Kazahstānā paredzētajām miera sarunām, apsūdzot Asadu pamiera pārkāpšanā.

Čavušolu aicināja Irānu izdarīt spiedienu uz šiītu kaujiniekiem un režīmu, lai pārtrauktu šādus pārkāpumus.

Krievija un Turcija ir apņēmušās garantēt ugunspārtraukšanas ievērošanu, bet Irāna nē.

Čavušolu arī paziņoja, ka Krievijas amatpersonas 9.janvārī ieradīsies Turcijā, lai apspriestu Astanā paredzētās sarunas.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 300 000 cilvēku.

 


Foto:  REUTERS/Marko Djurica

Saistītās tēmas: PamiersSīrijaTurcija

youtube icon
Abonēt youtube