Ārsti un veselības eksperti jau sen aicina ikvienu savā uzturā lietot vairāk zivis, īpaši tādēļ, ka tajās ir veselīgie tauki jeb precīzāk omega-3 taukskābes, kurām ir tendence samazināt sirds slimību risku. Patiesībā pēdējie pētījumi liecina, ka trekno zivju patēriņš būtu jāpalielina vēl vairāk.

Skaidrs par zivīm, tomēr, vai to pašu efektu mums sniedz zivju eļļa kapsulās? Pēdējā laikā bijušas neskaidrības vai tiešām omega-3 taukskābes, kas iegūtas no uztura bagātinātājiem, tiešām mums dod kādu labumu, īpaši, ja ir runa par sirds veselību.

Pētījumi, kuros pētītas EPA (eikozānpentaēnskābe) un DHA (dokosaheksānskābe) no ēdieniem un dažādiem uztura bagātinātajiem, atklāja, ka omega-3 taukskābes labās īpašības tomēr palīdz mazināt sirds slimības.

Lai šos pētījumus pārbaudītu, tika veiktas klīniskas analīzes, kurās pēc nejaušības principa tika izvēlēti cilvēki, no kuriem daļa uzturā lietoja omega-3 taukskābes un daļa, kuri nelietoja. Ilgākā laika periodā tika noskaidrots, ka tie, kuri savā uzturā jebkādā veidā uzņēma omega-3 taukskābes, par 18% mazāk sirga ar sirds slimībām, nekā tie, kas uzturā to nelietoja.

Tāpat tika veikts pētījums ar tiem, kuriem ir augsts risks saslimt ar kādu no sirds slimībām. Piemēram, cilvēki, kuriem bija augsts triglicerīdu līmenis, kolonārās sirds slimības, lietojot omega-3, saslimstības risku samazināja par 16% un tiem, kam bija augsts holesterīna līmenis, samazināja to par 14%.

Tomēr jāatzīst, pētījumi arī liecina to, ka lielāku efektu šī zivju eļļa dod tad, ja cilvēks ir veselīgs, nodarbojas ar sportu un lieto veselīgu uzturu. Tas nozīmē, jo veselīgāks esi pats, jo vairāk labuma dod zivju eļļa.

Tāpat īsti līdz galam nav skaidrs, vai tiešām zivju eļļas kapsulas patiesi ir efektīvākas par dabīgi iegūtām omega-3 taukskābēm. Tādēļ iesakām neaizrauties tām, bet gan apēst kādu patreknāku un veselīgāku zivi, jo to sastāvā ir ne tikai mums nepieciešamās omega-3 taukskābes, bet arī citas vērtīgas vielas, kuru uztura bagātinātājā nav, piemēram, kalcijs un B2 vitamīns.

Avots: Times.com

Saistītās tēmas: omega-3veselībaZivju eļļa

youtube icon
Abonēt youtube