Aukstuma vilnis Eiropā pēdējo divu dienu laikā ir prasījis vismaz 23 cilvēku dzīvības, starp kuriem bija vairāki migranti un bezpajumtnieki, svētdien paziņoja varas iestādes.

Ir gaidāms, ka sals turpināsies visu nedēļas nogali.

Krievijā tika svinēti aukstākie pareizticīgo Ziemassvētki pēdējo 120 gadu laikā, un pat Turcijas lielāko pilsētu Stambulu klāja sniegs.

Polijā divās dienās no sala miruši 10 cilvēki, tai skaitā trīs ceturtdien un septiņi piektdien.

Sestdienas rītā viszemākā gaisa temperatūra Polijā tika reģistrēta valsts ziemeļu pilsētā Suvalkos, kur tā noslīdēja līdz mīnus 27,2 grādiem pēc Celsija. Sestdien pa dienu gaisa temperatūra Polijā bija mīnus 14 grādi.

“Septiņi cilvēki nomira piektdien, kas bija vislielākos upuru prasījusī diena šajā ziemā,” sacīja Valdības drošības centra pārstāve. “Iepriekšējā dienā mēs reģistrējām vēl trīs upurus.”

Pavisam Polijā kopš 1.novembra no sala miruši 53 cilvēki.

Pagājušā ziema Polijā bija neierasti silta, tomēr tā prasīja 77 cilvēku dzīvības.

Itālijā divu dienu laikā sals prasīja septiņu cilvēku dzīvības, no kuriem pieci bija bezpajumtnieki, tai skaitā divi Polijas pilsoņi.

Itālijas centrālo daļu un dienvidaustrumus piemeklēja stiprs sniegputenis, kura dēļ sestdienas rītā bija slēgtas Bari un Brindizi lidostas, kā arī lidostas Sicīlijā.

Čehijas galvaspilsētas Prāgas ārkārtas dienesti ziņoja par trim nāves gadījumiem šajā pilsētā sestdienas naktī, kas bija līdz šim aukstākā nakts šajā ziemā. Divi no mirušajiem bija bezpajumtnieki, bet trešais bija autostāvvietas sargs.

Maskavā gaisa temperatūra sestdienas naktī nokritās līdz mīnus 30 grādiem, bet Sanktpēterburgā – līdz mīnus 24 grādiem. Policija Sanktpēterburgā atrada vienu vīrieti, kas bija miris no hipotermijas.

Bulgārijā piektdien lauku iedzīvotāji atrada divu irākiešu migrantu līķus kalnu mežā valsts dienvidaustrumos pie Turcijas robežas.

Sniega vētras Turcijā paralizēja valsts lielāko pilsētu Stambulu, kur uzsniga gandrīz 65 centimetri sniega, un sestdien tika atcelti simtiem avioreisu.

Turcijas krasta apsardze lika apturēt kuģu satiksmi caur Bosfora šaurumu abos virzienos, un tika apturēta arī Stambulas prāmju satiksme starp pilsētas Eiropas un Āzijas daļām.

Aukstu laiku šonedēļ pieredzēja arī Grieķija, kur valsts ziemeļos pie Turcijas robežas otrdien nosala 20 gadus vecs afgāņu migrants.

Grieķijas galvaspilsētā Atēnās sestdien gaisa temperatūra bija nulle grādu, bet valsts ziemeļos – mīnus 15 grādi pēc Celsija.

Eiropā šīs ziemas zemākā gaisa temperatūra tika reģistrēta piektdien Šveices ciemā Labrevinā – mīnus 29,9 grādi pēc Celsija. 1987.gada 12.janvārī šajā ciemā bija reģistrēts Šveices aukstuma rekords – mīnus 41,8 grādi.

 


Foto: pexels

Saistītās tēmas: Eiropasālssniegputenis

youtube icon
Abonēt youtube