Vienas no mūsdienās visbiežāk dāvinātajām lietām ir viedtālruņi. Tūkstošiem šo noderīgo elektronisko ierīču svētku laikā cilvēki dāvināja saviem mīļajiem. Tie ir vajadzīgi visiem, un cilvēku dzīves ir kļuvušas šķietami atkarīgas no neatraujamā pavadoņa, kas vienmēr ir kaut kur līdzās ķermenim: kabatā, rokassomā vai cieši piespiests pie galvas, prasmīgi līdzsvarojot ierīci starp plecu un ausi. Pēdējais variants šķietami diezgan ātri ietekmē telefona lietotāja labsajūtu, jo pēc brīža tāda saruna kļūst ļoti neērta un diezgan bieži lietotāja auss ne tikai sāk sasilt, bet arī sāk sāpēt sprands. Lai gan iespējamā spīdošā auss muguras speciālistam var arī neradīt tūlītējas bažas, citas biežas viedtālruņa izmantošanas sekas – īsziņu sprands – tās noteikti radīs!

Īsziņu sprands ir jēdziens, ko izmanto, lai aprakstītu kakla sāpes un iespējamo kaitējumu, kas radies no nepārtrauktas, ilgstošas skatīšanās lejup mobilajā telefonā, plaukstdatorā vai citā bezvadu ierīcē. Šādas parādības fiziskos cēloņus var izskaidrot īsi: cilvēka galva sver vismaz piecus kilogramus. Kad galva ir noliekta uz priekšu, lai skatītos lejup elektroniskās ierīces ekrānā, leņķim nereti sasniedzot 60° , kakla muskuļiem ir jāiztur piecas reizes lielāka slodze un tādējādi fiziskais spēks un gravitācija var palielināt galvas spēku pret kakla muskuļiem līdz vismaz 25 kilogramiem. Šādas neērtas galvas pozas dēļ mūsu ķermeņa plecu un kakla muskuļiem ir jāiztur tāda palielināta svara nasta. Zināmās ilgtermiņa sekas var ietvert diskomfortu spranda rajonā, spranda sāpes, saspringumu un galvassāpes, kas laika gaitā var pastiprināties.

Tādēļ EURISPINE prezidente profesore Margareta Nordina iesaka dienas gaitā bieži atrauties no mobilajām ierīcēm, lai atbrīvotu galvu, izstaipot kaklu un apzināti atpūtinot galvu. EUROSPINE sekretārs profesors Tomass Blaterts piebilst: „Īsziņu spranda simptomi ir rūpīgi jānovēro, jo tie kļūst arvien biežāki, jo īsziņu spranda galvenokārt ietekmē jauno, citādi veselo paaudzi.” Tādēļ EUROSPINE mudina regulāri trenēt kakla muskuļus, lai nostiprinātu un tādējādi atpūtinātu kakla un muguras muskuļus!

Ar vairāk nekā 1000 biedriem EUROSPINE ir Eiropā lielākā starptautiskā muguras speciālistu un muguras aprūpes jomas mediķu pārstāvniecība. EUROSPINE ir reģistrēta bezpeļņas veselības aprūpes organizācija izpētes, izglītošanas un pacientu informētības par visām ar muguru saistītām jomām veicināšanai.

 


Foto: publicdomainpictures

Saistītās tēmas: EUROSPINEĪsziņu sprandsJaunā Paaudze

youtube icon
Abonēt youtube