Bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs Juris Jurašs plāno iestāties bijušā tieslietu ministra Jāņa Bordāna vadītajā Jaunajā konservatīvajā partijā (JKP) un kandidēt Rīgas domes vēlēšanās, par to Jurašs trešdien paziņoja preses konferencē.

“Es (..) nespēju stāvēt malā un noskatīties kā brūk mana valsts un maniem bērniem tiek nozagta nākotne. (..) Es negribu un nevaru stāvēt šajā brīdī malā un necīnīties. Ņemot vērā, ka Latvijā pie varas esošajām partijām nav politiskās gribas apkarot korupciju, es esmu izlēmis cīņu ar korupciju pārnest uz vidi, kur tā sakņojās – uz politiku,” norādīja Jurašs.

Viņš uzsvēra, ka pašreiz esošā koruptīvā sistēma un korupcijas izraisītās sekas Latvijas iedzīvotājus vēl dziļāk dzen nabadzībā un pesimismā un ka Latvija aizvien vairāk ekonomiskajā attīstībā atpaliek no kaimiņiem – Lietuvas un Igaunijas.

Tāpat bijušais KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs pauda bažas, ka patlaban esošais korupcijas apmērs un nespēja sistemātiski ar to cīnīties ļoti nopietni apdraud nacionālo drošību. “Mūsu valsts ienaidniekam nebūs vajadzīgi tanki, nebūs vajadzīgi zaļie cilvēciņi, lai laupītu mūsu valsts neatkarību – viņi vienkārši mūs nopirks. Pie visa ir vainīga koruptīvā sistēma, kura kalpo atsevišķu personu un atsevišķu ekonomisko grupējumu interesēm,” pauda Jurašs.

Viņš ir pārliecināts, ka korupcija ir iesakņojusies visos valsts pārvaldes līmeņos, tostarp arī pašvaldībās, un, viņaprāt, tas visspilgtāk ir redzams Rīgas domē. “Nils Ušakovs ne tikai nav gatavs sadarboties ar tiesībsargājošām iestādēm un izskaust korupciju Rīgas domē, bet atļaujas ciniski un augstprātīgi reaģēt un noliegt problēmas esamības – principā Nils Ušakovs uzspļauj visai Latvijas sabiedrībai. Viss notiekošais man liek domāt, ka Nils Ušakovs ir šīs korumpētās sistēmas administrators un pārvaldnieks,” izteicās Jurašs.

“Droši vien es nekļūdīšos, ja teikšu, ka Rīgas dome ir vislielākais korupcijas perēklis mūsu valstī. Nav pat iespējams atcerēties visus daudzos kriminālprocesus, kuri ir ierosināti pret Rīgas domes vadošajām amatpersonām. Šo sistēmu [attīrīt] bez pašas sistēmas vēlmes pašattīrīties nav iespējams,” sacīja bijušais KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs.

Tāpat Jurašs uzsvēra, ka, viņaprāt, KNAB ir kļuvis “par butaforiju, par izkārtni”, jo reāla un sistēmiska korupcijas apkarošana valstī pašlaik nenotiekot un nekas neliecinot, ka tuvākajā laikā kaut kas varētu mainīties. “KNAB vismaz septiņus, astoņus pēdējos gadus darbinieki ir bijuši spiesti cīnīties par iespēju godīgi veikt savus dienesta pienākumus, godīgi strādāt. Nemitīgā šķēršļu likšana, nemitīgā darba apgrūtināšana, protams, ka nevar sekmēt augstvērtīgu darba rezultātu sasniegšanu (..),” teica Jurašs.

Pēc viņa teiktā, lielā mērā korupcijas apkarotāji ir veiksmīgi “apkaroti”. “Korupcijas apkarotāju komanda ir izspārdīta un korumpanti šobrīd var gavilēt un dzert šampanieti. Arī es šobrīd esmu pārtraucis cīnīties par to, lai atgrieztos atpakaļ KNAB, jo pat atgriežoties (..) būs nevis reāls darbs, bet gan nemitīga cīņa par izdzīvošanu un tas ir daudz par maz,” norādīja Jurašs.

BNS iepriekš ziņoja, ka KNAB tika veikta reorganizācija un ar nu jau bijušā biroja priekšnieka Jaroslava Streļčenoka rīkojumu tika izveidota vērtēšanas komisija, kas konstatēja, ka četru darbinieku profesionālā kvalifikācija un pieredze neatbilst nevienam no reorganizācijas rezultātā izveidotajiem amatiem izvirzītajām obligātajām profesionālās kvalifikācijas un pieredzes prasībām.

Starp iepriekšminētajiem četriem darbiniekiem, ar kuriem dienesta tiesiskās attiecības tika izbeigtas, ir Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieks Jurašs, viņa vietnieks Mārtiņš Lode, Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Šikore. Rīkojumu, kas paredz izbeigt dienesta tiesiskās attiecības, saņēmusi arī kāda Juridiskās nodaļas galvenā speciāliste.

 


Foto: BNS

Saistītās tēmas: Juris JurašsRīgas DomeRīgas mērs

youtube icon
Abonēt youtube