Aizvadītā gada nogalē Rēzeknes tiesa pieņēmusi spriedumu par nelikumīgu koku ciršanu aizsargājamā dabas parka teritorijā, kurā par četru egļu zādzību vainīgajam noteiktas 140 stundas piespiedu darba un naudas sods gandrīz 2300 eiro apmērā.

Apsūdzētais – 1982.gadā dzimušais vīrietis pērn augustā veicis koku ciršanu Viļakas novada Vecumu pagastā esošajā dabas parkā “Vecumu meži”, kur saskaņā ar šīs vietas individuālajiem aizsardzības un izmantošanas noteikumiem, jebkāda saimnieciskā un cita veida darbība ir aizliegta.

Apzinoties, ka nav meža īpašnieks, vīrietis patvaļīgi ar motorzāģi malkas gūšanas nolūkā nozāģējis un piesavinājies četras egles ar kopējo krāju 4,68 kubikmetri .Patvaļīgas koku ciršanas rezultātā videi nodarīts materiālais zaudējums 2123,97 eiro apmērā, kurš vainīgajam būs jāieskaita Valsts kasē, kā arī kokmateriālu sortimentu zudums 136,81 eiro vērtībā.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumos aprakstīto “Mežam nodarīto zaudējumu noteikšanas kārtību” īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, nodarītos zaudējumus aprēķina, uzmērot patvaļīgi nocirsto koku celmu diametrus. Īpaši aizsargājamās teritorijās mežam nodarītos zaudējumus palielina trīskārtīgi.

Tiesa, ņemot vērā apsūdzētā vaļsirdīgo atzīšanos un izdarītā nožēlošanu, nolēma piedzīt minētos zaudējumus un nosprieda piespiedu darbu 140 stundas. Piespriestā naudas soda apmērā pēc patlaban spēkā esošajām cenām varētu iegādāties ap 104 kubikmetriem malkas.

 


Foto: pixabay

Saistītās tēmas: EglessodsZagļi

youtube icon
Abonēt youtube