Lietuvā piektdien piemin Brīvības aizstāvju dienu, atceroties 1991.gada 13.janvāra traģiskos notikumus, kad padomju karaspēka īpašās vienības ar militāro tehniku iebrauca neapbruņotajā Viļņas televīzijas torņa aizstāvju pūlī un sāka šaut uz civiliedzīvotājiem, nogalinot 14 cilvēkus un ievainojot vēl aptuveni tūkstoti.

Toreiz padomju armija ieņēma Lietuvas Televīzijas un radio komiteju, Preses namu un citas stratēģiski svarīgas ēkas. Kad desantnieki pārtrauca Lietuvas radio un televīzijas pārraides, sāka darboties Kauņas radio un televīzija. Pateicoties lietuviešu nevardarbīgajai pretestībai, izdevās noturēt Seima ēku, ko sargāja desmitiem tūkstošu cilvēku, un saglabāt Lietuvas valstiskumu.

Kopš tā laika ik gadu 13.janvārī Lietuvā tiek atzīmēta Brīvības aizstāvju diena.

Jau ceturtdien Viļņā tika atklāts memoriāls bojāgājušo brīvības aizstāvju piemiņai. Sešus metrus augstais tumša granīta obelisks, kurā iemontēts zvans, atklāts Lietuvas sabiedriskās raidorganizācijas LRT ēkas, toreizējās Televīzijas un radio komitejas pagalmā.

Ceturtdienas vakarā Viļņā pie televīzijas torņa, LRT ēkas un Seima tika iededzināti atmiņu ugunskuri, bet Sv.Jāņa baznīcā notika piemiņas koncerts.

Piektdien rīta agrumā sāksies akcija “Atmiņa ir dzīva, jo liecina”, kuras laikā Lietuvas skolu un valsts iestāžu logos tiks aizdegtas svecītes. Tikmēr Neatkarības laukumā iepretī Seima ēkai tiks nolikti ziedi pie pieminekļa “Vēsts”.

Priekšpusdienā 1991.gada janvāra notikumi tiks pieminēti svinīgā ceremonijā, kur tiks pasniegtas Brīvības prēmijas, kas šoreiz piešķirtas bijušajam valsts prezidentam Valdam Adamkum un pirmajam atjaunotās neatkarīgās Lietuvas valsts vadītājam Vītautam Landsberģim.

Pusdienlaikā Viļņas Neatkarības laukumā tiks uzvilkts Lietuvas karogs, bet kritušo brīvības aizstāvju piemiņu godinās Viļņas Antakalnes kapsētā.

Pēcpusdienā Seima Konstitūcijas zālē Lietuvas parlamenta vadība un valdības ministri tiksies ar 13.janvāra upuru tuviniekiem un cilvēkiem, kas cietuši no padomju agresijas 1991.gadā.

Vakarpusē Viļņas katedrālē notiks piemiņas mise.

 


Foto: pixabay

Saistītās tēmas: Brīvības aizstāavju dienLietuva

youtube icon
Abonēt youtube