Krievija ir uzaicinājusi jaunievēlētā ASV prezidenta Donalda Trampa topošo administrāciju piedalīties gaidāmajās Sīrijas miera sarunās Kazahstānā, apejot pašreizējā ASV prezidenta Baraka Obamas administrāciju, piektdien ziņoja laikraksts “Washington Post”.

Sīrijas miera sarunas Kazahstānas galvaspilsētā Astanā sāksies 23.janvārī, un tās kopīgi organizē Krievija un Turcija.

Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu ceturtdien paziņoja, ka Ankara un Maskava vienojušās par to, ka Vašingtona “noteikti būtu jāuzaicina uz sarunām” Astanā. Kremlis gan piektdien atteicās atbildēt uz jautājumu, vai uz šīm sarunām tiks uzaicinātas arī ASV.

Pašreizējā ASV administrācija piektdien paziņoja, ka nav uzaicināta piedalīties.

“Mēs neesam saņēmuši nekādu oficiālu uzaicinājumu uz šo tikšanos,” sacīja ASV Valsts departamenta preses sekretārs Marks Toners.

“Tomēr, ja mēs saņemsim uzaicinājumu, mēs noteikti ieteiksim” Trampa administrācijai to ievērot, teica Toners.

Ir paredzēts, ka sarunas Astanā sāksies trīs dienas pēc Trampa inaugurācijas prezidenta amatā. Uzaicinājumi uz šīm sarunām vēl nav izsūtīti, un šo sarunu formāts vēl nav skaidrs.

“Washington Post” ziņoja, ka Krievijas vēstnieks Vašingtonā Sergejs Kisļaks nodevis uzaicinājumu piedalīties gaidāmajās sarunās, 28.decembrī pa telefonu runājot ar Trampa izraudzīto padomnieku nacionālās drošības jautājumos Maiklu Flinu.

Laikraksts citēja kādas Trampa pārejas komandas amatpersonas teikto, ka šīs telefonsarunas laikā “netika pieņemts nekāds lēmums”.

Decembra beigās ar Turcijas un Krievijas atbalstu Sīrijas valdības un nemiernieku starpā tika panākta vienošanās par ugunspārtraukšanu, kas gan neattiecas uz ANO teroristu organizāciju sarakstā iekļautajiem grupējumiem. Pēc pamiera nodrošināšanas tika paziņots par Astanā gaidāmajām sarunām, kurās tiktu apspriesta Sīrijas nākotne, bet tās pirmoreiz tiek organizētas bez ASV līdzdalības.

Astanas tikšanās būtu priekšspēle nākamajai miera sarunu kārtai starp Sīrijas valdību un opozīciju, kas notiktu 8.februārī Ženēvā ANO aizbildnībā.

 


Foto: reuters

Saistītās tēmas: krievijaSīrijas pamiersTrampa Komanda

youtube icon
Abonēt youtube