Desmit miljoni! Nē, tas nav kārtējais loterijas laimests vai reizes, cik esam noklausījušies jauno Dona dziesmu. Tas ir baktēriju skaits, kas ik sekundi atrodas kā blakus, tā uz tavas zobu birstītes, informē “Medicīnas un zobārstniecības zinātnes” žurnāls. 

Bez šaubām tas skan šausmīgi. Bet tev taču šķiet, ka tava zobu birste nav tik pārpildīta ar baktērijām, vai ne? Patiesība ir tāda, ka 7 no 10 zobu birstēm ir inficētas ar patogēniem, tādēļ cerēt, ka tu esi viens no šiem 3 cilvēkiem, ir naivi.

Bet cik tad bieži mums vajadzētu mainīt savu zobu birsti? Zobārsti iesaka zobu birsti mainīt ik pēc 3 vai 4 mēnešiem, ja zobu birsti nospēris suns vai tā iekritusi podā, tad labāk to nomainīt uzreiz (gudrs padoms). Tāpat neiesaka vienlaicīgi izmantot vairākas zobu birstes ar cerību, ka tā retāk tās vajadzēs mainīt. Šādas domas ir liekas… Lūk, kas notiek, ja regulāri nemaini zobu birsti:

1. Smaganu iekaisumi

Zobu suku sariņi nodilst pāris mēnešu laikā. Ja tie ir izspūruši un zaudējuši savas spējas, tu, iespējams, berzēsi zobus pārāk spēcīgi, radot bojājumus savām smaganām, kas var novest pie iekaisumiem un jutīguma.

2. Tu vari saķert gripu

Gripas vīrusi var dzīvot uz mitras virsmas apmēram 72 stundas, taču tas nenozīmē, ka ikreiz, kad jūti iesnas vai kakla sāpes, tev būtu jāmaina zobu birste.
Tomēr, ja esi ar vāju imūnsistēmu vai grūtniece, tad labāk nomainīt šo birstīti, bet, ja ar imūnsistēmu viss ir kārtībā un zobu birsti kārtīgi izskalo pēc katras lietošanas reizes, tad to vari lietot vēl vairākas reizes. Bet dalīties ar to gan nevajag.

3. Tu vari ievazāt mutē to, kam tur noteikti nevajadzētu būt

Zobu birstē baktērija nonāk gan no mutes, gan no vietas, kur to glabā. Un parasti tas ir tuvu tualetes podam. Tādēļ katru reizi, kad nolaid tualetes podā ūdeni, mazas mikrobiskas ūdens lāses nonāk arī uz tavas zobu birstes. Vismaz 60% no zobu birstēm tiek uzglabātas vienā telpā ar tualetes podu, līdz ar to birstēs nonāk arī fekālijas, lai cik šausmīgi tas neskanētu.
Tādēļ svarīgi padomāt par to, kā tiek uzglabātas šīs birstes, lai tās nenāktos mainīt katru nedēļu.

4. Tikpat kā mazgāt zobus ar trauku lupatu

Katru reizi pēc zobu mazgāšanas birsti nosusini un uzglabā tā, lai tai tiek gaiss klāt – ar sariņiem uz augšu, nevis uz leju. Tādā veidā sariņos paliek mitrums, un tā ir ideāla vieta, kurā veidoties baktērijām. Ik pa laikam zobu birsti noplaucē ar verdošu ūdeni un kārtīgi nosusini, un uzglabā tā, lai birste var elpot. Ja to glabā vienā traukā ar kāda cita zobu birsti, esi uzmanīgs un rūpējies par to, lai tās nesaskaras un neinficē viena otru.

5. Tava elpa var nepatīkami ost

Vienkārši izsakoties, tīrot zobus ar netīru birsti, tu savu muti padari vēl netīrāku, kā rezultātā tava elpa nepatīkami ož. Tādēļ bieži maini to, kārtīgi izskalo un uzglabā īpaši tīru.

Saistītās tēmas: padomizobu birstezobu higiēna

youtube icon
Abonēt youtube