Turmeriks jeb plašāk pazīstams kā kurkuma, ir viena no tām garšvielām, kuru uzturā iesaka lietot gandrīz katrs uztura speciālists. Spilgti dzeltena indiešu garšviela, kas tiek pievienota cafe-latte, lai tā kļūtu zeltaina (šis būs 2017. gada hits), primārā karija sastāvdaļa un dzelteno sinepju, siera un sviesta noslēpums. 

Sāra Džeina Bedvela, diētas un veselīga uztura speciāliste, stāsta, ka kurkumai piemīt nedaudz rūgteni silta garša, kas lieliski sader kopā ar pikantiem un saldiem ēdieniem. Tomēr lieliskā garša nav galvenais iemesls, kādēļ šī garšviela ir tik lieliska. Bedvela skaidro, ka kurkuma sniedz neiedomājamus labumus tavam ķermenim. Tādēļ, ja tā vēl nav tavā garšvielu kārbiņā, laiks steigties uz veikalu…

2014. gadā veiktā pētījumā žurnālam “Alternatīvā un bezmaksas medicīna” tika noskaidrots, ka turmeriks spēj mazināt sāpes. Pētījumā piedalījās 367 cilvēki, kuriem bija ceļgalu osteoartrīts. Šiem pacientiem tika dots 1600 mg ibuprofēns un 1200 mg (mazāk nekā tējkarote) kurkumas veselu nedēļu. Pētījumi atklāja, ka kurkuma bija tikpat efektīva kā pretsāpju zāles un izraisīja mazāk gremošanas trakta traucējumus.

Kurkumai piemīt pretiekaisuma īpašības

Lea Kaufmane, sertificēta diētas speciāliste, pastāstīja, ka kurkumai piemīt daudz pretiekaisuma īpašību, kas samazina pietūkumu, iekaisumu, ko izraisa dažādas kaites. Ja sirgsti ar artrītu vai locītavu sāpēm, jāapsver turmerika lietošana daudz vairāk. Cilvēki apgalvo, ka kurkumu var likt arī tieši uz zilumiem vai ekzēmas skartajām vietām tieši pretiekaisuma īpašību dēļ – nomierinās ādu un dziedēs to.

Pētījumi arī pierādījuši, ka kurkumas lietošana mēnesi katru dienu palīdz mazināt gremošanas trakta problēmas. Eksperti uzskata, ka kurkuma var palīdzēt mazināt vēdera uzpūšanos un kolītu. Papildus pretiekaisuma īpašības, antioksidanti un gremošanas traktam labvēlīgās īpašības palīdz atbalstīt aknas – organisma dabīgo detoksikācijas sistēmu. Bedvela uzskata, ka turmeriks palīdz mazināt alkohola un citu vides faktoru nelabvēlīgo ietekmi uz aknām.

Tā kā tagad esam iepazīstinājuši tevi ar kurkumas lieliskajam īpašībām, piedāvājam vēl vienu lielisku padomu: ja vēlies iegūt visu, ko sniedz kurkuma, kombinē to ar pipariem. Piparos ir sastāvdaļas, kas kurkumai palīdz labāk absorbēties asinsritē.

Saistītās tēmas: kurkumaturmeriksveselība

youtube icon
Abonēt youtube