Irāna nepiedalīsies atkārtotās sarunās ar pasaules lielvarām par kodolvienošanos, ko varētu pieprasīt ASV nākamais prezidents Donalds Tramps, otrdien sacīja Irānas prezidents Hasans Ruhani.

“Kodolvienošanās ir pabeigta, to ir apstiprinājusi ANO Drošības padome, un tā ir kļuvusi par starptautisku dokumentu. Tā ir daudzpusēja vienošanās un atkārtotām sarunām par to nav jēgas,” preses konferencē gadu pēc līguma stāšanās spēkā sacīja prezidents.

“Jaunievēlētais prezidents Tramps ir nācis klajā ar dažādiem paziņojumiem – ka kodolvienošanās viņu neapmierina, ka tā nav laba vienošanās vai pat ka tā ir sliktākā jebkad noslēgtā vienošanās,” sacīja Ruhani.

“Tie pamatā ir saukļi, un man nešķiet, ka tad, kad viņš stāsies amatā, kaut kas notiks. Tā nav divpusēja vienošanās, par kuru viņš var lemt, patīk tā viņam vai nepatīk,” piebilda prezidents.

Vienošanos, kas paredz Irānas kodolprogrammas ierobežošanas apmaiņā pret sankciju atcelšanu, parakstīja Irāna, ASV, Lielbritānija, Ķīna, Francija, Vācija un Krievija.

Eiropas Savienības un Lielbritānijas amatpersonas šonedēļ apliecināja, ka neatbalstīs atkārtotas sarunas par vienošanos.

 


Foto: reuters

Saistītās tēmas: Hasans RuhaniIrānas prezidentskodolsarunas

youtube icon
Abonēt youtube