“Baikāls ir iespaidīgs. Tas ir dziļākais un tīrākais ezers uz Zemes. Kad plānojām šo ceļojumu, nemaz nenojautām, cik brīnišķīgs, majestātisks un pasakains tas būs. Bijām tik pārņemti ar apkārt esošo skaistumu, ka nespējām iemigt visas trīs dienas, ko pavadījām tur,” tā raksta Kristīna Makajeva, kura devās īpašā ceļojumā uz aizsalušo Baikāla ezeru.

Baikāla ezera garums ir apmēram 600 kilometri. Ledus biezums var sasniegt pat divus metrus un tas spēj izturēt transportlīdzekli līdz gandrīz 15 tonnām, taču tas nav rādītājs, jo, kā raksta Kristīna, apkārt redzamas automašīnas, kuras ledus tomēr nav spējis noturēt. Ledum šajā ezerā ir vairāki slāņi dažādās ezera vietās,  un tas ir tādēļ, ka ūdens tajā sasalst kārtās, nevis kā viens veselums. Bieži vien zem vienas ledus kārtas var saskatīt ūdeni, iesalušas zivis vai augus, taču nākamā kārta atkal ir ledus.

Ledus Baikāla ezerā ir viscaurredzamākais pasaulē. “Un tā tas arī,” apgalvo Kristīna. “Tu vari saskatīt absolūti visu līdz pat ezera gultnei: zivis, augus, akmeņus un zilgano līci. Ūdens ir tik dzidrs, ka vari saskatīt to, kas notiek 40 m zem tavām kājām.”

Baikāls ir arī pasaules dziļākais ezers, tā dziļums ir 1642 metri.

“Dažviet ezera ledus ir teju kā stikls – tas ir ārkārtīgi slidens, un tā atspulgā ideāli redzama apkārtējā daba. Cilvēki šeit mēdz pārvietoties ar slidām, velosipēdiem vai kamanām. Daži no tūristiem dienā noiet neskaitāmus kilometrus un guļ teltīs uz ledus. Šī vieta ir maģiska un brīnišķīga. Kāda atmosfēra!” savu pieredzi apraksta Kristīna.

Kristīna raksta, ka biedējošākie un reizē intriģējošākie brīži ir tad, kad zem kājām lūzt un krakšķ ledus. Nereti plaisas ledū ir vairākus kilometrus garas un 2-3 metrus platas.

“Taču apkārt esošais skaistums ir tik elpu aizraujošs, ka vienīgais, ko vēlies darīt, ir fotografēt, ievilkt elpu no jauna un doties meklēt piedzīvojumus.”

Lūk, arī Kristīnas uzņemtās fotogrāfijas no 3 dienu ceļojuma uz Baikālu. Satriecoši!

Saistītās tēmas: Baikāla ezersBaikālsfoto

youtube icon
Abonēt youtube