Par 2017.gada dzīvnieku Latvijā pasludināts zutis (“Anguilla anguilla”), ziņo Latvijas Dabas muzejā.

Kā Latvijas gada dzīvnieka izziņošanai veltītajā pasākumā skaidroja muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Polīna Šķiņķe, zutis par 2017.gada dzīvnieku izraudzīts tāpēc, ka šī zivju suga ir apdraudēta un tās aizsardzība ir ļoti būtiska. Tikmēr iedzīvotāju zināšanas par zuti ir ļoti trūcīgas.

Kopš ieviesta tradīcija nosaukt Latvijas gada dzīvnieku, šim titulam vēl ne reizi nav izraudzīta neviena zivju suga, un tikai vienu reizi tas bijis zemūdens radījums – purva bruņurupucis, piebilda Šķiņķe.

Kā ziņots, par 2016.gada dzīvnieku Latvijā bija pasludināts āpsis, bet par 2015.gada dzīvnieku – mežacūka, kas ir lielākais cūku dzimtas pārstāvis pasaulē.

Gada dzīvnieks ir viens no ikgadējiem Latvijas dabas simboliem, kuru katru gadu izraugās Latvijas Dabas muzejs. Parasti par gada dzīvnieku tiek izraudzīta suga, kurai Dabas muzeja speciālisti vēlas pievērst sabiedrības uzmanību, lai iegūtu vairāk informācijas sugas izpētei vai arī veiktu īpašus pasākumus tās aizsardzībai.

Līdz šim par gada dzīvnieku tikuši nosaukti arī cūkdelfīns, lielais susuris, lidvāvere, pelēkais ronis, brūnais lācis, pelēkais vilks, purva bruņurupucis un citi.

 


Foto: hlasek.com

Saistītās tēmas: Anguilla anguillaGada dzīvnieksZutis

youtube icon
Abonēt youtube