Vācijas tradicionāli kreisi noskaņotie “zaļie” šogad gaidāmajām parlamenta vēlēšanām partijas vadībā izraudzījuši divus centriski noskaņotus politiķus.

Par partijas līderiem tika ievēlēts “zaļo” pašreizējais līdzpriekšsēdētājs Džems Ezdemirs un partijas parlamenta frakcijas līdere Katrīna Gēringa-Ekarte, trešdien pavēstīja “zaļo” pārstāvis Mihaels Kelners.

Partijas biedri balsojumā noraidīja kreisi noskaņoto Antonu Hofreiteru un Šlēsvigas-Holšteinas federālās zemes premjerministra vietnieku un enerģētikas ministru Robertu Habeku.

Vācijas parlamenta apakšpalātas Bundestāga vēlēšanas tiks rīkotas 24.septembrī. Šobrīd Vācijā pie varas ir “lielā koalīcija”, kurā ietilpst kancleres Angelas Merkeles vadīto kristīgo demokrātu bloks (CDU/CSU) un sociāldemokrāti (SPD).

Neviens no koalīcijas partneriem dedzīgi neiestājas par tās saglabāšanu, un “zaļie” varētu būt nozīmīgi jaunās valdības izveidošanai.

“Zaļie” no 1998.gada līdz 2005.gadam atradās sociāldemokrāta Gerharda Šrēdera vadītajā valdībā.

Partija šobrīd ir sašķelta starp tiem, kas vēlas veidot valdību ar Merkeli, un tiem, kas iestājas par trīs kreiso partiju koalīciju. Neviens no šiem koalīcijas variantiem Vācijas līmenī vēl nav izmēģināts, lai arī “zaļie” šobrīd ir dažādās koalīcijās 11 no 16 federālajām zemēm.

Abi varianti ir sarežģīti, un nav zināms, vai kādam no tiem izdosies savākt vairākumu parlamentā.

Partijas biedri novembrī apstiprināja aicinājumu ieviest nodokli “superbagātajiem”, kas varētu būt pretrunā konservatīvo solījumam nepaaugstināt nodokļus.

Savukārt kreisi tendēta alianse varētu neizdoties, jo šīm partijām ir atšķirīgas pozīcijas ārpolitikā. Arī “zaļo” tikko izraudzītie līderi varētu liecināt par šādas iespējas mazināšanos.

51 gadu vecais Ezdemirs, kura vecāki Vācijā imigrēja no Turcijas, jau ilgi ir ievērojams politiķis partijas labējā spārnā.

50 gadus vecā Gēringa-Ekarte, kura uzauga komunistiskajā Austrumvācijā, aktīvi darbojas luterāņu baznīcā un arī tiek uzskatīta par centriski noskaņotu.

“Viņi ir modernā Vācija – abi ir piedzīvojuši un vadījuši pārmaiņas (..) un izcīnījuši savu ceļu caur tām,” atzina Kelners.

 


Foto: sabah

Saistītās tēmas: Džems EzdemirsparlamentsVācijaZaļie

youtube icon
Abonēt youtube