Muļķīgi sapņot par federālu Eiropu, ja netiek labotas līdz šim pieļautās kļūdas, diskusijā par Eiropas drošības un ārējās politikas nākotni 2017.gadā teica ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

“Manuprāt, ir pilnīgi muļķīgi sapņot par federālu Eiropu. Ir pilnīgi muļķīgi sapņot par lietām, kuras šobrīd nav iespējamas. Drīzāk ir jālabo kļūdas, kādas ir bijušas – vai tā būtu Eirozona, vai Šengenas zona. Jāstiprina to, kas ir, un tad attiecīgi jāturpina pakāpeniska attīstība, bet attīstīt Eiropas Savienības (ES) stiprināšanas virzienā,” sacīja Rinkēvičs.

Viņš norādīja, ka šis ir ES jubilejas gads, jo aprit 60 gadi kopš Romas līguma parakstīšanas un Eiropas Ekonomiskās kopienas dibināšanas. “Mēs arī labi saprotam, ka tas lielā mērā ir pagrieziena gads ES nākotnes veidošanā. (..) Lai arī cik lielas un dažādas problēmas ik pa brīdim nav skārušas ES un lai arī kāda ik pa brīdim bijusi skepse un kritiķi, manuprāt, šobrīd nav nekā labāka par šo projektu un mums ir jādara viss, lai šis projekts ne tikai tiktu glābts, bet arī attīstītos tālāk, prioritātes minot tās, kas šobrīd Eiropas pilsoņiem ir pats būtiskākais – drošība un ekonomiskā attīstība,” pauda ministrs.

Rinkēvičs arī sacīja, ka ES arī ir jārespektē Lielbritānijas pozīcija par izstāšanos no tās un Vienotā tirgus. “Mēs visi tagad skaidrāk redzam, kāda ir Lielbritānijas valdības pozīcija – pirmkārt, pilnībā aiziet no Vienotā tirgus, no ES, un tad sākt sarunas par brīvās tirdzniecības līgumu par īpašām attiecībām. Mēs šo pozīciju respektējam un mans uzskats ir tāds, ka, sākot šīs sarunas, mums neapšaubāmi ir jābūt maksimāli konstruktīviem un sīki jāstudē viss, lai arī pēc 2019.gada Lielbritānija būtu maksimāli ciešs ES partneris – vai tā būtu ekonomika, vai tā būtu drošība, vai tā būtu ārpolitika,” uzsvēra ministrs.

Tāpat viņš skaidroja, ka vienai no šā gada ES prioritātēm ir jābūt arī drošībai un aizsardzībai. Rinkēvičš teica, ka NATO nezaudē savu aktualitāti Eiropas aizsardzības nodrošināšanā par spīti ASV jaunievēlētā prezidenta Donalda Trampa teiktajam, ka NATO ir novecojusi un tā pietiekami nemaksā par savu pastāvēšanu.

youtube icon
Abonēt youtube