Kad runa ir par Irāku, pirmais, kas iešaujas prātā – konflikti un kara darbība. Tomēr kurdu jauno cilvēku grupa nav vienaldzīga pret pēdējām modes tendencēm un cenšas parādīt optimistiskāku savas valsts pusi, kā arī mēģina mainīt Irākas iedzīvotāju uzskatus par pasaules trendiem.

Draugi sauc savu grupu par “Erbīlas Kungu” par godu Irākas Kurdistnānai –  reģionam valsts ziemeļos.

Tieši tur norisinājās nežēlīgākās cīņas ar “Islāma valsts” kaujiniekiem.

Bildes ar 20 jauniem cilvēkiem, tērptiem pēc pēdējā modes kliedziena rietumu hipsterīgajā manierē, kļuvušas par ļoti populārām Instagram vietnē.

Grupā “Erbīlas Kungs”, kas ir labi zināma arī kā “pirmais džentlmeņu modes klubs Irākā “, ir 30 aktīvi dalībnieki, kā arī vairāk nekā 25 tūkstoši Instagram sekotāju.

https://www.instagram.com/p/BJVNkGUAz_P/?taken-by=mr.erbil

Apģērba stils Irākas dendijiem var būt arī ir ar rietumu ievirzi, taču viņi uzstāj, ka cenšas apvienot valsts mūsdienīgas kultūras mantojumu. Pēc viņu vārdiem – runa ir par tradicionālo kurdu–efendu stilu un dzīvesveidu.

Pagātnē efendi, kas burtiski tulkojams kā “kungs”, kad devās uz tējnīcu vai kādu īpašu pasākumu, ģērbās vislabākajos apģērbos.

Stilīgi kurdi no Irākas saka, ka galvenais viņu grupas mērķis ir attīstīt un izplatīt modes jēdzienu kā estētisku pašizpaušanos.

https://www.instagram.com/p/BK3xXb_gThc/?taken-by=mr.erbil

Sociālās izmaiņas

Taču lieta neslēpjas tikai modē, šai iniciatīvai ir nopietns politisks zemteksts.

“Erbīlas Kungi” uzskata sevi par sava veida kustību – Irākas jaunie cilvēki, kuri tiecas pēc labākas dzīves un vēlas, lai par kurdu kultūru uzzina pēc iespējas vairāk cilvēku visā pasaulē.

Mūsdienīgas gaumes cienītāji cer, ka varēs ietekmēt tradicionālās sabiedrības uzskatus, it īpaši runājot par sieviešu tiesībām valstī.

Viņu sociālo tīklu profilā visai bieži tiek publicēti foto un notiek diskusijas par sieviešu problēmām konkrētā reģionā, Irākā un visā pasaulē.

Katru ceturtdienu “Erbīlas Kungi” stāsta par sievietēm, kuru piemēri un darbi varētu iedvesmot daudzus.

Vienu no stāsta varonēm sauc Dašnija Morada. Viņa vada seminārus sievietēm par līdera īpašībām izīdu reliģiskajā kopienā.

https://www.instagram.com/p/BPc8LSeg4uJ/?taken-by=mr.erbil

Pēc tam, kad “Islāma valsts” ieņēma daļu no šī reģiona, izīdi tika pakļauti nežēlīgām ņirgāšanām un masveida slepkavībām. Daudzas sievietes laupīja un turēja ieslodzījumā seksa verdzeņu lomā.

“Iedvesmo tas, cik daudz ieguldīts pasaules mierā, atbalstot mīlestību un cilvēcību. Turpiniet lielisko darbu, jūs esat mūsu lepnums,” rakstīts “Erbīlas Kunga” postā 19. janvārī

 


Foto: Instagram

Avots: Iraqi Kurdish fashionistas make a splash

Saistītās tēmas: Irākas ModeKurdiMr Erbil

youtube icon
Abonēt youtube