Ja ikreiz, kad jūti, ka tevi sāk pārņemt kāds nevēlams bacilis, tu izdzer glāzi svaigi spiestas apelsīnu sulas, tad esi uz pareizā ceļa. Apelsīnos ir ārkārtīgi daudz C vitamīna, kas var palīdzēt cīņā ar vīrusiem un iespējamiem saaukstēšanās gadījumiem (saīsinot slimošanas laiku). 

Kaut arī apelsīni un to sula ir izslavēta ar savu lielo C vitamīna devu (vidēji viens apelsīns nodrošina 69,7 mg), ir neskaitāmi augļi un dārzeņi, kuros C vitamīns ir vēl vairāk, nekā apelsīnos. Ja vēlies saņemt kārtīgu C vitamīna devu, savā uzturā iekļauj vismaz nelielu daļu no tālāk minētajiem produktiem.

Čili pipari

Puse glāzes sakapātu čili piparu satur aptuveni 108 mg C vitamīna. Papildus noskaidrots, ka savienojums, kas čili piparu padara tik asu, var palīdzēt mazināt locītavu un muskuļu sāpes.

Sarkanā paprika

Glāze sakapātas sarkanās paprikas satur aptuveni 3 reizes vairāk C vitamīna, nekā apelsīni, tas ir, 190 mg. Sarkanā paprika ir arī lielisks A vitamīna avots, kas palīdz acu veselībai.

Zaļā paprika

Glāze sakapātas paprikas satur nedaudz mazāk C vitamīna, nekā sarkanā paprika, tas ir, 120 mg (200% no dienas ieteicamās C vitamīna devas). Šī paprika ir lielisks šķiedrvielu avots.

Kale kāposts

Šis kāposts satur divkāršu A vitamīna dienas devu, septiņkāršu K vitamīna dienas devu un glāze kapātu kale kāpostu satur 80,4 mg C vitamīna. Šis ir vitamīnu līderis, jo tas satur arī tik nepieciešamās minerālvielas un taukskābes.

Brokoļi

Šis krustziežu dārzenis nodrošina 132 mg C vitamīna, kā arī daudz šķiedrvielu un vien 30 kalorijas par porciju. Pētījumi rāda, ka brokoļos ir vielas, kas var palīdzēt novērst vēzi.

Papaija

Papaija palīdz attīrīt deguna dobumu, padara ādu mirdzošu un stiprina kaulus. Vienā glāzē ir 88,3 mg C vitamīna.

Zemenes

Glāze zemeņu satur 84,7 mg C vitamīna, kā arī folātu un citus veselībai svarīgus savienojumus. Papildus zemenes palīdz balināt zobus.

Ziedkāposti

Neliela ziedkāposta galviņa satur apmēram 127,7 mg C vitamīna, 5 g sķiedrvielu un 5 gramus olbaltumvielu.

Briseles kāposti

Šis mazais kāposts satur ārkārtīgi daudz šķiedrvielu un 74,8 mg C vitamīna.

Ananāss

Papildus tam, ka ananāsi satur aptuveni 78,9 mg C vitamīna, tie ir pilni ar bromelaīnu un gremošanas fermentiem, kas palīdz mazināt vēdera uzpūšanos. Bromelaīns darbojas kā dabisks pretiekaisuma līdzeklis, kas palīdz ātrāk atgūties pēc smaga treniņa.

Kivi

Aptuveni divos kivi augļos ir 137,2 mg C vitamīna. Bagāts kālija un vara avots.

Mango

Šis tropiskais auglis satur aptuveni 122,3 mg C vitamīna. Mango ir arī lielisks A vitamīna avots, kas tāpat kā vitamīns C spēlē lielu lomu imunitātes un acu veselības uzturēšanā.

Saistītās tēmas: apelsīniaugļiC vitamīnsskaistumsveselībavitamīni

youtube icon
Abonēt youtube