Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa šodien lietā par nolaidīgu darbu bērnudārzā, kā rezultātā četrus gadus veca meitenīte iekrita kanalizācijas akas šahtā, abas apsūdzētās pirmsskolas mācību iestādes darbinieces atzina par vainīgām un sodīja ar 200 stundām piespiedu darba.

Tāpat tiesa noteica par labu cietušajai no abām apsūdzētajām kopumā piedzīt vairāk nekā 7000 eiro kompensāciju. Kā ziņots, prokuratūra lūdza sievietes sodīt ar 280 stundām piespiedu darba.

Advokāts Saulvedis Vārpiņš, kurš aizstāv apsūdzēto Margaritu Tolstovu, norādīja, ka šī lieta, viņaprāt, ir netaisnīga un spriedums noteikti tiks pārsūdzēts. Advokāts pauda uzskatu, ka šajā lietā ir vesela cēloņsakarību ķēdīte, bet tikai viena posma izvēlēšanās un paņemšana vispār neesot taisnīga.

Bijušās šīs iestādes medicīnas māsas Gaļinas Gimazovas aizstāve Marina Urbāne sacīja, ka viņai ir “ļoti žēl, ka dzīvojam tādā valstī, kur nav taisnīguma”. Advokāte papildināja, ka viņa ar klienti turpinās cīnīties par nevainīguma pierādīšanu, tāpēc nolēmums tiks noteikti pārsūdzēts.

Motivēts spriedums tiesā būs pieejams 7.februārī, kad to varēs pārsūdzēt apelācijas kārtībā.

Jau ziņots, ka prokuratūras ieskatā abas lietā apsūdzētās nebija pārliecinājušās par teritorijā esošo kanalizācijas vāku drošumu, no kā izrietējis nelaimes gadījums. Viena apsūdzētā strādājusi par saimniecības vadītāju, otra apsūdzētā sieviete bijusi šīs iestādes medicīnas māsa. Abas sievietes savu vainu noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā neatzīst.

Konkrētās pirmsskolas izglītības iestādes noteikumi paredz, ka abām sievietēm katru dienu bija jāpārbauda iestādes teritorijas atbilstība bērnu drošībai. Tāpat darbiniecēm bija jānodrošina, lai vietas, kuras var apdraudēt bērnu drošību, būtu nožogotas ar sarkanu lenti.

Abas apsūdzētās personas pie kriminālatbildības sauktas pēc Krimināllikuma 197.panta – par darba pienākumu nolaidīgu pildīšanu, ko izdarījis uzņēmuma vai organizācijas atbildīgs darbinieks vai pilnvarota tāda pati persona, ja ar to radīts būtisks kaitējums uzņēmumam, organizācijai vai ar likumu aizsargātām citas personas interesēm.

Par to var sodīt ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

BNS jau ziņoja, ka nelaimes gadījums 2013.gada martā notika Rīgas pašvaldības 21.pirmsskolas izglītības iestādē “Laimiņa”, Kalngales ielā 2. Negadījums notika laikā, kad audzinātāja vedusi bērnus pastaigāties pa bērnudārza pagalmu. Bērns bija lauzis kāju un guvis galvas traumu, meitenītei tika veikta augšstilba operācija.

Toreizējā bērnudārza direktore Marta Krivāne dienesta ziņojumā informēja, ka bērnudārza teritorija pirms bērnu došanās pastaigā ir tikusi apsekota, taču vaļējo kanalizācijas lūku bērnudārza darbinieki nav pamanījuši. Arī no bērnudārza apsarga neesot saņemta informācija, ka bērnudārza teritorijā būtu viesojušās nepiederošas personas, kas varētu būt nozagušas šahtas vāku.

Uzklausot iestādes vadītājas paskaidrojumus un pārbaudot dokumentus, departamenta speciālisti konstatēja, ka bērnudārzā nav ievērotas visas drošības prasības un instrukcijas. Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments nolēma ar “Laimiņas” direktori Krivāni pārtraukt darba tiesiskās attiecības.

Saistītās tēmas: bērnudārzsPiespiedu darbssods

youtube icon
Abonēt youtube