Bezgalīgs izmisums neatrisinās jūsu problēmas ar naudu. Tam būs nepieciešamas radikālas darbības. Tiksim skaidrībā ar to, kādi uzskati traucē cilvēkiem uzlabot savu finansiālo stāvokli.

 

Man nav naudas un iespējas

Iespējams, izplatītākais attaisnojums, taču tas neattiecas uz tiem, kuri nokļuvuši īstā nelaimē un kuriem nav līdzekļu izdzīvošanai. Nezin kāpēc daudzi cilvēki piesavina sev problēmas, kas viņiem īstenībā nemaz nav.

Ņemsim par piemēru Jāni. Viņam viss ir labi, ir kredīts, bet algas knapi pietiek. Viens no Jāņa hobijiem – žēloties par dzīvi un vainot likteni savās problēmās, taču kad viņam piedāvā reālu palīdzību un iespēju piepelnīties, viņš sāk aizdomāties.

Ir jāatzīmē, ka iespējas mainīt situāciju Jānim ir daudz, vienkārši viņš nevēlas tās redzēt. Tā nesen viņš sastapa savu klasesbiedru Pēteri, kuram dzīvē paveicies labāk. Jānis apskauda Pēteri, uzskatot, ka Pētera bizness ir krāpšanās, un pat nedomāja lūgt palīdzību.

Turklāt tajā dienā priekšnieks piedāvāja Jānim pastrādāt papildstundas, taču Jānim ir tik slikti, viņam jādodas mājās. Un tā līdz bezgalībai: avīzes ir pilnas ar vakancēm, bet Jānis neuzskata sevi par gana labu un domā, ka viņu nepieņems labā darbā. Iecienītākā Jāņa frāze: “Man nav naudas, es nevarēšu.”

Stop! Jums viss izdosies. Viss, kas jums jāizdara – jātic saviem spēkiem  un jāizdara kaut kas lietas labā, lai uzlabotu savu finansiālo stāvokli. Rezultāts neliks sevi ilgi gaidīt.

 

Jāekonomē ir viss

Bieži vien cilvēkam grūti piespiest sevi ekonomēt un atlikt naudu. Pēdējo reizi viņš noturējās tikai nedēļu. Problēma ir tāda, ka Jānis mēģina ekonomēt visu, pat pašas nepieciešamākās lietas, un bieži vien tas arī pieviļ.

Vienu reizi viņam vajadzēja ārstēt zobus, un viņš nolēma taupīt arī uz veselības rēķina, aizejot uz klīniku ar sliktu reputāciju, taču zemām cenām. Rezultātā zobus nācās labot no jauna, kas sanāca vēl dārgāk.

Tagad Jānis domā, ka viņam vajadzētu pirkt tās lietas, kas ir dārgākas, jo tās taču ir kvalitatīvākas. Kā saka – skopulis maksā divreiz.

Noslēpums slēpjas tajā, lai tērētu naudu apdomāti, ekonomējot tā, kā tas ir reāli vajadzīgs, nevis visur.

giphy

 

 

Sekot budžetam ir pārāk grūti

Jānis uzskata, ka budžets ir bezjēdzīga laika un spēku tērēšana, jo viņš jau tā ir lietas kursā par to ko, kur un cik daudz var nopirkt. Tikai Jānis nezina, ka vienā lielveikalā netālu no mājām viņš tērē divas reizes vairāk, nekā varētu tērēt citā. Jānis redz, ka izvēlētā veikalā regulāri taisa akcijas, un dažas preces viņam šķiet lētākas, nekā iepriekš, taču viņa viedoklis ir tālu no patiesības.

Jānis sāka aizdomāties, kad satika draugu Kārli, kurš pastāstīja viņam par savu ekonomēšanu blakus veikalā. Vienu dienu Jānis sevi tomēr pārvarēja un sāka pierakstīt, kur un cik viņš bija iztērējis. Rezultātā viņš atklāja vietu, kur tad īsti sanāk iegādāties lētāk.

Iztērēt dažas minūtes un uzrakstīt uz papīra čeku summu, tas nav grūts darbs. Neļaujiet sevi apmānīt.

 

Es neesmu vainīgs savās finansiālajās problēmās

Jānis dažreiz aizdomājas par savu neveiksmju iemesliem, taču ar to arī viss beidzas, jo viņš taču atrod vainīgos. Dažreiz tie ir vecāki, kuri audzināja viņu nepareizi un neparādīja piemēru, kam līdzināties. Dažreiz pie visa vainīga valsts vai pilsēta. Vēl pie vainas var būt nodokļi un skops darba devējs.

Fakts ir tāds, ka Jānim ir dotas visas iespējas, lai mainītu darbu vai atliktu nedaudz naudas, tad pārceltos no pilsētas, kas viņam tik ļoti nepatīk. Tikai tas viss nelīdzēs, jo visur būs viņš – Jānis, kurš ir vainīgs savās problēmās.

Pat, ja Jāņa alga pieaugs divtik, nekas nemainīsies, tāpēc ka uzskati paliks tādi paši. Galu galā Jānis atradīs, kur iztērēt lieku naudu tā vietā, lai paturētu to un ieguldītu kaut kur ar prātu.  Ne velti visi laimīgie, kuri vinnē loterijā, palaiž naudu vējā.

 

Mainiet uzskatus, izejiet no savas komforta zonas, attīstieties un realizējiet savus sapņus. Sākot ar tik elementārām lietām kā – ticību sev, naudas tērēšanu ar prātu, budžeta kontroli un atbildību, jūs spēsiet pārvarēt jebkādas robežas.

 


Foto: priceonomics.com

Avots

Saistītās tēmas: EkonomijanaudaUzskati

youtube icon
Abonēt youtube