Garšvielu ietekme uz cilvēka organismu un veselību ir pārāk plaša, lai visu uzskaitītu, jo garšvielas, kuras pieejamas visā pasaulē, aptver gandrīz katru veselības elementu, un ir pierādīts, ka garšvielu lietošana ikdienas uzturā spēj pasargāt ķermeni – katra savā, īpašā veidā. Vai tā būtu cīņa ar infekcijām, imūnsistēmas nostiprināšana, iekaisuma mazināšana, vielmaiņas uzlabošana, ādas stāvokļa uzlabošana un pat sirds veselības uzlabošana – katrā no šīm garšvielām ir kāda svarīga, neaizstājama priekšrocība. Svarīgas, organismam nepieciešamas un pavisam noteikti – gardas. Uzzini nedaudz vairāk par kādu no šīm garšvielām.

Smaržīgie pipari: šai garšvielai ir nomierinoša un pretiekaisuma iedarbība. Smaržīgajiem pipariem ir pozitīva ietekme pat uz vēža šūnu samazināšanu, kā arī tie uzlabo mutes dobuma veselību, veicina gremošanu un kaulu augšanu, pastiprina imūnsistēmu, samazina asinsspiedienu un pat darbojas kā pretsāpju līdzeklis.

Anīsa sēklas: Šai jaudīgajai garšvielai ir antioksidanta un antiseptisks spēks, kā arī tā var palīdzēt novērst gremošanas problēmas. Anīsa sēklas ir lielisks vitamīnu un minerālvielu komplekss – tās satur dzelzi, kāliju un varu. Ja vēlies uzlabot savas ādas kvalitāti, tad ņem palīgā anīsa sēklas.

Lauru lapas: populāra garšviela visā pasaulē, kas tiek slavēta ar savu spēju apturēt vēža attīstību, uzlabot imunitāti, samazināt nervu caurulītes defektus, uzlabot matu un ādas skaistumu, kā arī uzlabot nervu sistēmas funkcijas un regulēt ķermeņa metabolismu.

Melnie pipari: iespējams, viena no visvairāk izmantotajām garšvielām pasaulē. Melnie pipari ir svarīgi, jo tie spēj samazināt iekaisumu, optimizē kuņģa un zarnu trakta darbību, regulē fermentatīvo reakciju, kontrolē sirdsdarbību un asinsspiedienu.

Kaperi: tajos ir ļoti maz kaloriju, taču ir pārpildīti ar antioksidantu savienojumiem un A, K vitamīniem. Tie uzlabo imunitāti, stiprina asinsvadus, samazina recēšanu un holesterīna līmeni.

Pļavas ķimenes: to sēklas var uzlabot gremošanu, mazina aizcietējumus, pazemina holesterīna līmeni asinīs, neitralizē liekos radikāļus un uzlabo asinsriti. Ķimeņu sēklas spēj nodrošināt veselīgu tiamīna, piridoksīna, riboflabīna, niacīna, dzelzs, vara, kalcija, kālija, mangāna, selēna, cinka un magnija avotu.

Kardamons: šīs garšvielas spējas ietver sevī gremošanas sistēmas uzlabojumus, spazmu un asinsspiediena pazemināšanos, vielmaiņas uzlabošanos. Lietojot uzturā kardamonu, tiek uzlabota arī urinēšana un ķermenī nonāk daudzas ķermenim nepieciešamas minerālvielas un vitamīni.

Kajēnas pipari: šie pipari dažiem indivīdiem varētu izrādīties par stipru, lai lietotu uzturā, tomēr tie ir ļoti veselīgi. Tiem ir spēja uzlabot urinēšanu, likvidēt organismā toksīnus, palīdz tikt galā ar diabētu, pazemina asinsspiedienu, optimizē vielmaiņu un regulē hormonālo darbību.

Kanēlis: iemīļota garšviela visā pasaulē, kas tiek slavēta ar savu spēju mazināt iekaisumu, novērst sāpes un infekcijas, uzlabot sirds veselību un uzlabot kognitīvās funkcijas. Kanēlis arī palīdz veidot stiprus kaulus un uzlabot ādas un pat acu veselību.

Krustnagliņas: tām ir ļoti spēcīga garša ar antioksidanta, pretsāpju un pretiekaisuma raksturu. Tās sevī ietver virkni vērtīgo organisko savienojumu un gaistošo eļļu, kas ir noderīgi sirds ritma vadīšanai, ķermeņa šķidruma balansēšanai, gremošanas uzlabošanai, mutes dobuma veselības uzlabošanai un organisma membrānas stiprināšanai.

Ķimenes: to sēklām ir antioksidanta un pretiekaisuma iedarbība. Ķimenes uzlabo gremošanu, palielina spermatozoīdu skaitu, veido spēcīgus kaulus, uzlabo redzi un sirdsdarbību.

Fenheļa sēklas: Fenhelis jau sen ir pazīstams ar savu spēju regulēt zarnu kustības un samazināt priekšlaicīgu novecošanu. Tā sēklas darbojas kā lielisks vitamīnu un minerālvielu avots, kā arī to sastāvā ir dažādi organiskie savienojumi un skābes.

Grieķu trogonella: lai arī šī garšviela nav populāra visā pasaulē, to plaši izmanto dažās Āzijas kultūrās. Grieķu sēklu īpašības palīdz uzlabot gremošanu un samazina aizcietējumus, pazemina holesterīna līmeni, regulē insulīna līmeni un šķidrumu organismā. Šī garšviela satur bagātīgu vitamīnu klāstu, piemēram, A, C, B6, folijskābes un niacīnu.

Mārrutki: lai gan daudzi cilvēki mārrutkus uzskata vairāk kā piedevu, tie faktiski ir uzskatāmi par ļoti spēcīgu garšvielu. Mārrutkiem ir spēja uzlabot urināciju, samazināt iekaisumu, pat nomierināt nervus. Tie veicina gremošanas sistēmu un uzlabo imūnsistēmu. Turklāt mārrutki palielina sarkano asins ķermenīšu skaitu organismā un palīdz kontrolēt sirdsdarbību un asinsspiedienu.

Muskatrieksti: šī ir nedaudz mazāk zināma garšviela, bet pietiekami noderīga, lai glabātos tavā garšvielu skapītī. Muskatrieksti palīdz uzlabot imūnsistēmu, veidot spēcīgus kaulus, mazināt depresiju, kā arī palielināt seksuālo libido. Tie stimulē gremošanu un palīdz novērst bezmiegu, kā arī palīdz tavu ādu saglabāt veselīgu un skaistu.

Sinepju sēklas: tās ir piepildītas ar organiskajiem savienojumiem un gaistošajām eļļām, kas uzlabo kopējo veselības stāvokli. Lielisks vitamīna B kompleksu avots, kas nepieciešams orgānu sistēmas funkcionēšanai. Sinepju sēklas spēj samazināt triglicerīdu un holesterīna līmeni, uzlabo zobu izturību un samazina priekšlaicīgas novecošanas pazīmes.

Safrāns: šī jaudīgā garšviela sevī ietver daudz karotinoīdus un uzlabo imūnsistēmu. Safrāns arī cīnās ar infekcijām, uzlabo garastāvokli, palīdz labāk iemigt, stimulē sarkano asins šūnu veidošanos, novērš spazmas, modulē hormonālo darbību un spēj pazemināt asinsspiedienu. Safrāns palīdz arī cīņā ar depresiju.

Tamarinds: šī Dienvidāzijas garšviela ir populāra, jo tā spēj uzlabot asinsvadu un artēriju izturību, regulēt gremošanu, pazemināt holesterīna līmeni asinīs, veidot spēcīgus kaulus, uzlabot asinsriti un skābekļa piegādi organismam, kā arī regulēt fermentatīvo aktivitāti organismā.

Vaniļas pupa: šī saldā garšviela satur plašu ķīmisko savienojumu klāstu, nomierina nervus, regulē ķermeņa metabolismu, uzlabo garastāvokli un daži cilvēki saka, ka tas vairo libido, lai gan mūsdienu pētījumi to vēl nav apstiprinājuši.

Šīs ir tikai dažas no neskaitāmām garšvielām, ko izmanto visā pasaulē. Protams, ir daudz un dažādas garšvielas, kas bieži vien atrodamas kādā konkrētā reģionā. Garšvielas tikai uzlabo tavu veselības stāvokli, tāpēc nebaidies ar tām eksperimentēt.


Avots: organicfacts.net

Saistītās tēmas: garšvielasOrganismsveselībavitamīni

youtube icon
Abonēt youtube