Latvijā viesosies mūķene, bijusī feministe un politiskā aktīviste Robīna Kortina, par kuru uzņem filmas

Š.g. 30.janvārī Rīgā ieradīsies ekstraordinārā budisma pasniedzēja un mūķene Godājam

Robīna Kortina (Robina Courtin). Pirmdien, 30. janvārī viņa piedalīsies par viņas dzīvi uzņemtās filmas VAJĀJOT BUDU demonstrēšanā kinoteātrī Splendid Palace, bet vēlāk nedēļas garumā dalīsies ar budisma redzējumu par dažādām aktuālām tēmām Budisma meditācijas centrā Ganden un Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

God. Robīna ir dzimusi Melburnā, Austrālijā 1944.gadā un ir budistu mūķene kopš 1978.gada Tibetas budisma Gelug tradīcijā. 1996.gadā dibinājusi un vadījusi Atbrīvošanas cietuma projektu (“Liberation Prison Project”), par ko uzņemta vairākkārtēji godalgotā dokumentālā filma “Vajājot budu” God. Robina bijusi izdevniecības “Wisdom Publications” un žurnāla “Mandala” redaktore. Viņas spēcīgā personība un tiešums atstāj neizdzēšamu iespaidu ikkatrā, kuru viņa satiek.

Rīgā, no 30.janvāra līdz 5.februārim nedēļas garumā god. Robīna sniegs mācības par vairākāmaktuālām tēmām, tostarp “Kā tikt galā ar stresu, kas atņēmis spēku darbā un ikdienas dzīvē: budisma metodes efektīvai stresa pārvarēšanai” un “Karmiskās partnerattiecības”.

Mācības notiks: FPMT Budisma meditācijas centrā Ganden, Miera ielā 11-1, Rīgā. Mācību valoda: angļu ar tulkojumu latviski. Papildus informācijai: www.ganden.lv!

Jo vairāk mēs ielūkojamies savos prātos- kļūstam paši sev terapeiti, kā Lama Ješe to dēvējis – jo vairāk mēs redzam, kā šīs attieksmes vadīti pieņemam lielāko daļu no ikdienas dzīves lēmumiem, tādejādi izraisot bieži vien nepamatotas dusmas, raizes, nomāktības sajūtu, kā arī tik daudz pārpratumu un ciešanu. Sākt rīkoties absolūti pretēji – tieši tik radikāli! – tā arī ir garīgās prakses esence.

Programma:

Pirmdien, 30.01. plkst. 19.00 k/t Splendid Palace Filma “Vajājot Budu” un god. Robīnas uzruna ar iespēju uzdot jautājumus pēc filmas

Otrdien, 31.01. plkst. 18.00 – 20.00 Budistu meditācijas centrā Ganden Lekcija “Patvērums Trīs Dārgumos”

Trešdien, 1.02. plkst. 13.00 RCB ārējā apkalpošanas punktā “Saulaino dienu bibliotēkā” Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā Lekcija un praktiskā nodarbība budisma psiholoģijā ” Kā pašam sev palīdzēt: sarežģītās emocijas”

Trešdien, 1.02. plkst. 19.00 -21.00 Budistu meditācijas centrā Ganden Lekcija ” Kā tikt galā ar stresu, kas atņēmis spēku darbā un ikdienas dzīvē: budisma metodes efektīvai stresa pārvarēšanai”

Ceturtdien, 2.02. plkst. 19.00 – 21.00 Budistu meditācijas centrā Ganden Lekcija “KARMISKĀS PARTNERATTIECĪBAS”

Piektdien, 3.02. plkst. 19.00 – 21.00 Budistu meditācijas centrā Ganden Lekcija “Kā dzīvot pilnvērtīgi un mirt laimīgi”

Sestdien, 4.02. plkst. 10.00 – 12.00 , 13.30 – 16.00 un svētdien 5.02. plkst. 10,00 – 12.00, 13.30 – 16.00 Lekcijas “Attopies! Kā dzīvot saskaņā ar savām dzīves patiesajām vērtībām”

Papildus informācijai

•Budisma meditācijas centrs Ganden ir Tibetas mahājānas budisma centrs, kas pārstāv FPMT (Foundation for the Preservation of Mahayana Tradition/ Mahājānas tradīciju saglabāšanas apvienība). FPMT ietvaros darbojas gan centri, gan meditāciju grupas, klosteri, skolas un izdevniecības daudzās pasaules valstīs. FPMT cenšas sekot Viņa Svētības Dalai Lamas paraugam – izplatīt labestību un gudrību visā pasaulē, kalpojot sabiedrībai. FPMT dibinātājs: Lama Thubten Ješe. Garīgais vadītājs: Lama Thubten Zopa Rinpoče. Ganden mērķis ir sniegt iespēju ikvienam interesentam apgūt budisma mācības un metodes. Papildus informācijai: www.ganden.lv; www.fpmt.org.

•God. Robīna Kortina (Robina Courtin) augusi lielā ģimenē. Bijusi dumpinieciska, bieži nonākusi nepatikšanās. Tīņa gados mācījusies dziedāšanu. 23 gadu vecumā devusies uz Londonu, kur piedalījusies dažādās kreisi orientētās politiskās aktivitātēs. Tajā laikā, kā pati daudzkārt atzinusi, viņa aizrāvusies ar narkotikām un džezu. 30 gados atjaunojusies interese par garīgām tradīcijām, katolicismu, transcendentālo meditāciju. Ap to pašu laiku sākusi apgūt austrumu cīņas mākslas, it īpaši karate, taču pēc satiksmes negadījuma, treniņi bija jāpārtrauc. Tad viņa satikās ar Lamu Ješi un Lamu Zopu Rinpoči, kas kļuva par viņas skolotājiem. Robīna turpat 10 gadus ir strādājusi vienā no pasaules lielākajām budisma literatūras izdevniecībām – „Wisdom Publications”. Pēc tam, viņa strādāja budisma žurnālā „Mandala”. Uzsākot darbu „Mandala” bija drīzāk informācijas lapa, bet viņas darbošanās laikā tas tika izveidots par nopietnu, 6 reizes gadā iznākošu žurnālu. Iespējams, ka visvairāk Robīna pasaulē ir pazīstama saistībā ar viņas uzsākto „Liberation Prison Project”, kas sākās ar to, ka viņa saņēma vēstuli no kāda ASV cietumā ieslodzītā, kurš lūdz viņai skaidrojumu par dažiem budisma jautājumiem. Ar laiku tas izveidojās par ļoti apjomīgu projektu ar 9 darbiniekiem un vairāk nekā 100 brīvprātīgajiem. Projekta ietvaros, gan Robīna, gan citi mūki un mūķenes cietumos apmeklēja ieslodzītos, kurus interesē budisms, darbs ar sevi un sevis pilnveidošana. Latvijā ar savām zināšanām god. Robīna dalās jau piekto reizi. Papildus informācijai: www.robinacourtin.com.

 


Foto: Centro Khamlungpa

Saistītās tēmas: FeministeMūķeneRobīna Kortina

youtube icon
Abonēt youtube