Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības programmas pirmajā projektu konkursā apstiprināts projekts par kopīga dvīņu pilsētu Valgas un Valkas centra izveidošanu, kam kopumā piešķirti trīs miljoni eiro, aģentūru BNS informēja programmas konsultante Vineta Šņore.

Viņa pastāstīja, ka Igaunijas-Latvijas pārrobežu sadarbības programmas pirmajā projektu konkursa rezultātā Uzraudzības komiteja kopumā atlasījusi 28 projektus, kuriem no Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) kopumā tiks piešķirts aptuveni 15 miljoni eiro finansējums.

Vairumā jeb 17 finansētajos projektos, sadarbojoties Igaunijas un Latvijas partneriem, plānots atbalstīt uzņēmējdarbību veicinošas iniciatīvas programmas teritorijā. Uzņēmēji veidos kopīgus produktus un ieviesīs mārketinga pasākumus medicīnas, informācijas tehnoloģiju (IT), pārtikas rūpniecības, ģeodatu risinājumu, izglītības un radiācijas mērīšanas tehnoloģiju nozarēs.

Programmas finansējums piešķirts arī kopīgiem apmācību un pieredzes apmaiņas projektiem, kas ir vērsti uz sadarbības attīstīšanu tādās jomās kā pārtikas rūpniecība, kokapstrāde, kosmosa tehnoloģiju izstrāde, tūrisms, amatniecība un sociālā uzņēmējdarbība. Šie projekti tiks kopīgi ieviesti, sastrādājoties Igaunijas un Latvijas pašvaldībām, uzņēmējdarbības atbalsta organizācijām un nevalstiskajām organizācijām.

Tūrisma atbalsta jomā plānots veidot pārrobežu tūrisma maršrutus – pārgājienus gar Baltijas jūras piekrasti, Livonijas kulinārijas ceļu, “Zaļo dzelzceļu”, “Industriālo mantojumu”, kā arī attīstīt kopīgu UNESCO tūrisma piedāvājumu. Atbalstīti arī projekti, kas savas aktivitātes ieviesīs zināšanu padziļināšanā par efektīvu resursu izmantošanu, nodarbinātības veicināšanā pierobežā un kopīgās pārvaldības iniciatīvās Rīgas jūras līcī.

No Uzraudzības komitejas atlasītajiem 28 projektiem, 11 projektos vadošo lomu ir uzņēmušās partnerorganizācijas no Latvijas, tostarp Kurzemes plānošanas reģions, Latvijas lauku tūrisma asociācija “Lauku ceļotājs”, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, Rīgas plānošanas reģions, Vidzemes tūrisma asociācija un citi.

Pirmos projektu ieviešanas rezultātus plānots sagaidīt 2019.gadā.

Foto: Flickr

Saistītās tēmas: pārrobežaValgaValka

youtube icon
Abonēt youtube