Kosmologi no Kalifornijas Universitātes, novērojot gaismas izliekumu no tālajām galaktikām, ir noteikuši Habla konstanti. Šis novērojums ļāva uzzināt precīzu Visuma izplešanās likmi, kas tomēr nesakrīt ar citiem mērījumu rezultātiem.

Habla konstante ir parametrs, kas sasaista attālumu līdz objektam telpā ar tā attālināšanās ātrumu. Citiem vārdiem sakot, ar katru megaparseku (vienības attālums ir vienāds ar vairāk nekā trīs miljoniem gaismas gadu) objekta ātrums palielinās. Tas ļauj zinātniekiem novērtēt Visuma apjomu un vecumu, kā arī aprēķināt tā izplešanās tempus.

Tomēr rezultāti, pamatojoties uz dažādu novērojumu datiem, neatbilst viens otram un sniedz virkni nemainīgu vērtību no 68 līdz 73 kilometriem sekundē. Lai šo problēmu atrisinātu, kosmologi izmantoja Habla kosmisko teleskopu, ar kuru vēroja tālās galaktikas.

Tādā veidā kosmologi saņēmuši vērtību, kas vienāda ar aptuveni 72 kilometriem sekundē uz megaparseku. Šis cipars sakrīt ar citu astronomu mērījumiem, kuri novērtē supernovas.

Saistītās tēmas: ātrumsIzplešanāsVisums

youtube icon
Abonēt youtube