Izraēlas drošības spēki trešdien sākuši evakuēt cilvēkus no nelegālas kolonistu apmetnes Rietumkrastā, ziņo Izraēlas mediji.

Izraēlas armija otrdien izdeva izlikšanas pavēsti Amonas apmetnes iedzīvotājiem, kas atrodas apmēram 20 kilometrus uz ziemeļiem no Jeruzalemes. Viņu mājas tiek plānots nojaukt.

Pret šo plānu protestēja vietējie iedzīvotāji, bloķējot ceļus un dedzinot riepas.

Rīkojumā par izlikšanu apmēram 40 nometnē dzīvojošajām ģimenēm tika dotas 48 stundas pamest savas mājas. Drošības spēki otrdien sāka bloķēt ceļus, ļaujot apmetnes teritorijā ienākt tikai tās iedzīvotājiem, lai nepieļautu demonstrāciju rīkošanu, ziņoja armijas radio.

Izraēlas augstākā tiesa 2014.gadā lēma, ka Amonas nometne, kas uzbūvēta uz palestīniešiem piederošas zemes, ir jāpamet līdz šī gada 8.februārim.

Izraēlas valdība un nometnes iedzīvotāji decembrī vienojās par 24 ģimeņu miermīlīgu pārvietošanu uz līdzās esošu zemi. Tomēr tiesa apturēja šo plānu pēc tam, kad vairāki palestīnieši pieteica īpašumtiesības arī šo zemi, kas saglabā neskaidrību par Amonas iedzīvotāju turpmāko likteni, vēsta laikraksts “Haaretz”.

Šobrīd apmēram 600 000 izraēliešu dzīvo vairāk nekā 200 apmetnēs okupētajā Rietumkrastā un Jeruzalemes austrumos. Kolonistu apmetnes tiek uzskatītas par milzīgu šķērsli, lai panāktu Izraēlas un palestīniešu mieru.

Izraēlas parlaments šobrīd apspriež pretrunīgi vērtētu likumprojektu, kas paredz līdzīgos gadījumos palestīniešu zemes īpašniekiem samaksāt kompensāciju vai piešķirt citu zemi.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu un aizsardzības ministrs Avigdors Lībermans otrdien apstiprināja 3000 jaunu ebreju kolonistu mājokļu celtniecību okupētajā Rietumkrastā.

Kopš ASV prezidenta amatā stājies izteikti proizraēliski noskaņotais Donalds Tramps, tas ir jau ceturtais šāda veida paziņojums.

Visas kolonistu apmetnes atbilstoši starptautiskajām tiesībām ir uzskatāmas par nelikumīgām, lai arī Izraēla tam nepiekrīt.

 


Foto: wikimedia

Saistītās tēmas: EvakuācijaIzraēlaKolonisti

youtube icon
Abonēt youtube