No 1.februāra arī “DNB banka” saviem klientiem piedāvā veikt maksājumus ar bezkontakta kartēm.

Tādējādi noslēdzies divos posmos īstenotais bezkontakta maksājumu ieviešanas process, kas aizsākās pērnvasar ar bezkontakta termināļu ieviešanu tirgū, informē banka.

“DNB banka” bezkontakta maksājumu ieviešanu veica pa soļiem – vispirms termināļu pielāgošana bezkontaka maksājumu iespējai un tikai tad kartes. “No Latvijā esošajiem aptuveni 38 000 termināļu patlaban ir nomainīti un bezkontakta norēķinu iespēju piedāvā 13-15%. Līdz ar to šis ir brīdis, kad klientiem sāk parādīties praktiskas iespējas šo karti pielietot. Taču patiesi ērtu bezkontakta karšu lietošanu Latvijas iedzīvotājiem sagaidām no šī gada vidus,” paziņojumā medijiem raksta DNB Ikdienas pakalpojumu kategorijas vadītājs Jānis Dambergs.

Bezkontakta karte nav jāievieto terminālī, nav jāievada PIN kods. Karte tikai jāpietuvina terminālim, kas sensorā nolasa nepieciešamo informāciju. Pagaidām norēķinu karšu bezkontakta funkcija būs izmantojama maksājumiem līdz 10 eiro. Bezkontakta funkcija būs pieejama arī lielāku pirkumu apmaksai, taču tad terminālī būs jāievada arī PIN kods.

Bezkontakta karte aktivizēsies pēc pirmā veiksmīgā darījuma ar PIN koda ievadi neatkarīgi no tā, vai tiks veikts pirkums vai skaidras naudas izņemšana bankomātā. Uz visām bezkontaktu kartēm ir īpašs simbols, kurš norādīts arī uz komerciestādes durvīm un termināļiem, kas piedāvā bezkontakta norēķinus.

Drošības nolūkos ir izstrādāts algoritms, kas nodrošina, ka terminālis naudu nevar noņemt nejauši. Uz kartes pietuvināšanu terminālis reaģē tikai pēc tam, kad tirgotājs apstiprinājis pirkuma summu. Drošības nolūkos banka ik pa laikam pieprasīs apstiprināt to, ka karti lieto tās īpašnieks. Tas tiks darīts regulāri, pieprasot ievadīt PIN kodu arī pirkumiem, kas nepārsniedz 10 eiro limitu. Savukārt kartes nozaudēšanas gadījumā tā tāpat kā parastā karte iespējami ātrāk ir jānobloķē.

“Ar laiku arī Latvijā bezkontakta kartes kļūs tikpat ierastas kā patlaban ASV un daudzviet Eiropā. Tomēr process neapstāsies – jau pārredzamā nākotnē šī tehnoloģija ļaus iet vēl soli tālāk, un maksājuma veikšanai nebūs nepieciešama plastikāta karte. Tā vietā varēs lietot viedtālruni, kas satur visu nepieciešamo informāciju un drošības funkcionalitāti,” pasaules tendences iezīmē Dambergs.

Bezkontakta maksājuma funkcija, arī uz īsu laiku, atslēdzama ar internetbankas palīdzību vai, zvanot uz DNB diennakts informatīvo tālruni 1880. Esošās kartes bez maksas samainīt pret bezkontakta kartēm iespējams jebkurā “DNB bankas” filiālē līdz jūlija sākumam.

Kā ziņots, bezkontakta norēķinu kartes jau izsniedz lielākās Latvijas klientus apkalpojošās bankas “Swedbank”, “SEB banka”, “Nordea” banka, “Citadele”, kā arī “ABLV Bank”.

Saistītās tēmas: Bezkontakta maksājuma kartesDNB Banka

youtube icon
Abonēt youtube