Britu un amerikāņu ģeofiziķi ir pierādījuši, ka 21. gadsimta vidū pasaulē notiek elektriskās sistēmas sabrukums. Attiecīgi pētījums tika publicēts žurnālā Scientific Reports.

Pēc ekspertu domām, visticamāk, līdz 2050. gadam notiks Saules aktivitātes minimuma uzbrukums. Šī parādība, kā atzīmē autori, ir līdzīga Maundera minimumam – periodiska ilgtermiņa Saules aktivitātes samazināšanās, jo īpaši – plankumu skaits uz lielās zvaigznes.

Aktivitātes pazemināšanās, kā uzskata zinātnieki, novedīs pie heliosfēras samazināšanās ap zvaigzni par vienu trešdaļu. Tas var novest pie Saules sistēmas lādēto daļiņu enerģijas saspiešanās, kas, iespējams, var izprovocēt Saules sistēmas planētu enerģētikas sabrukumu. Samazināta Saules aktivitāte var novest pie tā, ka ziemeļblāzma būs novērojama tikai ļoti augstos platuma grādos iespējamās Saules vēja pavājināšanās dēļ.

Pētījuma autori pārsvarā pamatojas uz pieejamajiem datiem par Saules plankumiem, kas savākti pēdējo 30 gadu laikā, kā arī uz vispārējo Saules aktivitātes statistiku pēdējo četru gadsimtu laikā.

Saistītās tēmas: AktivitātekatastrofasauleZinātnieki

youtube icon
Abonēt youtube