Iepriekš izplānojot visas maltītes un uzkodas un papildus baudot brokastis, ir iespēja samazināt sirds un asinsvadu slimību risku, informēts jaunākajos ASV pētījumos.

Brokastīs uzņemot vairāk kaloriju, bet mazāk vakarā, mazinās sirdslēkmes, insulta vai situ sirds slimību risks, paziņojusi Amerikas Sirds asociācija.

“Laiks, kurā mēs ēdam, iespējams, ir pat nozīmīgāks, nekā tas, ko mēs ēdam,” stāsta Marie-Pierre St-Onge, Kolumbijas Universitātes Medicīnas centra pētniece.

Vismaz 30% no ASV dzīvojošajiem regulāri izlaiž brokastis, un šis ieradums rada vairāk seku, nekā varam iedomāties. Nepaēdot kārtīgas brokastis, palielinās tendence dienas laikā sniegties pēc neveselīgām uzkodām.

Kad tiek baudītas brokastis, samazinās sirds un asinsvadu slimību risks, normalizējas holesterīna līmenis, un paaugstinās zemais asinsspiediens. Taču, ja neēdam brokastis, ir aptaukošanās, neveselīga uztura, diabēta vai augsta cukura līmeņa asinīs risks.

Kādēļ tā? Tas tāpēc, ka laiks, kurā mēs ēdam, ietekmē mūsu veselību ķermeņa iekšējā pulksteņa dēļ. Vakarā cukurus pārstrādāt ir daudz sarežģītāk un smagāk, nekā tas ir no rīta. Tieši tādēļ cilvēkiem, kuri strādā vakara/nakts darba maiņas, ir lielāka iespējamība aptaukoties un sirgt ar sirds slimībām.

“Mūsdienu populārākie pētījumi liecina, ka brokastu ēšana palīdz normalizēt svaru un uzturēt veselīgu diētu,” stāsta St-Onge. “Tomēr ne vienmēr fakts, ka ēdam brokastis, palīdzēs samazināt svaru. Dažiem brokastu ēšana pat var novest pie vēlmes pēc papildu pārtikas un pie svara pieauguma.”

Bieži vien brokastīm tiek izvēlēts neatbilstošs ēdiens – bagāts kalorijām, bet ne tik labs uzturvielu ziņā, kas galu galā noved pie vairāk kaloriju uzņemšanas, nekā vēlētos, un rodas vēlme mieloties ar neveselīgu pārtiku vēlāk. Veselīgas brokastis būtu augļi, dārzeņi, graudaugi, zema tauku satura piens un piena produkti, mājputnu gaļa un zivis. Veselīgas ēšanas pamatā ir ierobežot sarkanās gaļas, sāls un pārtikas ar augstu cukura saturu uzņemšanu.

Ja tavs dzīves ritms pieprasa vienmēr būt ceļā un viss vienmēr sastāv no steigas, tad vislabākais variants ir iepriekš jau izplānot un sagatavot brokastis, kuras, ja nepieciešams, vari paņemt līdzi un nobaudīt, esot ceļā. Tā tiks uzņemtas nepieciešamās uzturvielas, tiks veselīgi pabarots vēders, un dienas laikā nebūs vēlme stiept roku pēc kāda pārcukurota cepuma vai eļļainas sviestmaizes.


Foto: Getty Images

Saistītās tēmas: brokastisskaistumsveselība

youtube icon
Abonēt youtube