Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs Re:Baltica nesen aktīvi darbojās pret viltus un manipulatīvu ziņu izplatīšanu Latvijā. Pavisam nesen pati Re:Baltica uzskatāmā video skaidroja iedzīvotājiem, kāpēc ir nepieciešams slēgt lauku skolas. Taču, kā izrādās, žurnālistes paustajos faktos un uzskatāmības salīdzināšanā bijis viltus vēstījums, kas neatbilst patiesībai.

Kā komentēja arī Saeimas deputāts Jānis Dombrava, melīgi bijuši ne tikai izveidoti pupiņu stabiņi, bet nepatiesa informācija tika atspoguļota arī skaitļos. Salīdzinot izglītības līmeni desmit gadu laikā, demonstratīvi tika parādīts, ka vidusskolas līmenis lauku skolās ir būtiski pasliktinājies, bet Rīgā – uzlabojies. Tomēr, kā apgalvo pats deputāts, vidusskolas izglītības līmenis pēdējo desmit gadu laikā nav būtiski mainījies.

Sarkanā atzīmes stabiņos norāda uz OECD vidējo izglītības rādītāju, kas ir 493 punkti. Demonstrējot skolēnu zināšanas, lauku skolu izglītības līmenis tika attēlots stipri zemāks, nekā tas ir patiesībā, savukārt Rīgas skolu izglītības līmenis tika atspoguļots kā augstāks rādītājs, nekā tas ir patiesībā. Attēlā ar zaļo krāsu ir attēlota patiesā izglītības līmeņa atzīme un atšķirība no lauku un Rīgas skolām.

Protams, redzot šādu atšķirību, īsti nerastos ticība un pārliecība, ka šis ir pietiekami labs iemesls, lai slēgtu lauku skolas. Tomēr faktu nesakritība šajā video ir vairāk, nekā tas var šķist, lai domātu, ka šajā vēstījumā ir radušās vien dažas neuzmanības kļūdas.


Avots: Facebook/Janis Dombrava

ritvars.wordpress.com

Saistītās tēmas: Re:BalticaskolasVideoviltus ziņas

youtube icon
Abonēt youtube