Uzbrukumā viesnīcai Somālijā prezidenta vēlēšanu dienā trešdien nogalināti seši cilvēki, paziņojušas vietējās amatpersonas.

Uzbrukums noticis ostas pilsētā Bosaso, un tajā gājuši bojā četri viesnīcas apsargi, kā arī divi uzbrucēji, kas gājuši bojā apšaudē ar drošības spēkiem.

Uzbrukumu sarīkoja vismaz septiņi ar triecienšautenēm bruņoti kaujinieki. Dažiem izdevās aizbēgt no notikuma vietas, atklāja vietējā amatpersona.

Viesnīca “International Village Hotel” ir iecienīta amatpersonu un ārvalstu viesu vidū, tomēr netiek ziņots, ka kāds no tiem uzbrukumā būtu nogalināts.

Neviens grupējums par uzbrukumu atbildību vēl nav uzņēmies, tomēr parasti šādus uzbrukumus veic islāmistu teroristiskais grupējums “Al-Shabaab”.

Uzbrukums ir netipisks, jo “Al-Shabaab” reti uzbrūk valsts ziemeļos. Grupējums lielākoties darbojas Somālijas dienvidos un vidienē, cīnoties pret Somālijas un Āfrikas Savienības karavīriem.

Somālijā trešdien ir paredzētas prezidenta vēlēšanas. Galvaspilsētā Mogadīšo patrulē karavīri, un pilsētā ir atcelta autobusu satiksme.

Pašreizējam prezidentam Hasanam Šeiham Mohamudam pretī stāsies 21 konkurents, tostarp pašreizējais premjerministrs Omars Abdisašids Ali Šarmarke, bijušais premjers Mohameds Abdullahi Farmadžo un bijušais prezidents Šarifs Šeihs Ahmeds, kurš tiek uzskatīts par mērenu islāmistu.

Analītiķi prognozē, ka neviens kandidāts nespēs iegūt divu trešdaļu parlamenta atbalstu, un tādēļ būs jārīko otrā un pat trešā vēlēšanu kārta.

Pēc diktatora Mohameda Siada Barres režīma krišanas 1991.gadā Somālijā iestājās haoss. Šajā Āfrikas valstī valda pretēji noskaņoti klani un stabilitāti tajā apdraud “Al Shabaab”, kas iebilst pret Rietumu stila demokrātiju.

Jaunā prezidenta un arī parlamenta galvenie uzdevumi būs “Al-Shabaab” sakaušana, kā arī no lopkopības un ārzemēs dzīvojošo somāliešu dotās naudas atkarīgās ekonomikas diversifikācija.

Saistītās tēmas: Somālijauzbrukums

youtube icon
Abonēt youtube