Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 2.augustā paredzējusi atkārtoti skatīt narkologa Aivara Skaidas krimināllietu, kur viņš apsūdzēts par neatļautām darbībām ar narkotiskajām vai psihotropajām vielām.

Kā  informēja Rīgas apgabaltiesas preses pārstāvis Raimonds Ločmelis, pagājušā gada 27.oktobrī apgabaltiesa nosprieda pilnībā atcelt Vidzemes priekšpilsētas tiesas 2016.gada 7.marta spriedumu un krimināllietu nosūtīja jaunai izskatīšanai pirmās instances tiesā. Lēmumu varēja pārsūdzēt kasācijas kārtībā, bet tas netika darīts.

Vidzemes priekšpilsētas tiesa bija Skaidam piespriedusi brīvības atņemšanu uz četriem gadiem sešiem mēnešiem bez mantas konfiskācijas ar policijas kontroli uz diviem gadiem, atņemot tiesības nodarboties ar ārsta praksi uz trim gadiem. Prokurore bija lūgusi apsūdzēto sodīt ar piecu gadu un sešu mēnešu cietumsodu, policijas kontroli uz diviem gadiem bez mantas konfiskācijas.

Kā aģentūrai BNS komentēja lietas referējošais tiesnesis Guntars Stūris, problēma ar pirmās instances tiesas spriedumu, kuras dēļ tas tika atcelts un lieta nosūtīta jaunai skatīšanai, bija tiesu dažkārt pieļauta neuzmanības kļūda, veidojot notiesājoša sprieduma aprakstošās daļas tekstu, neatbilstošu Kriminālprocesa likuma prasībām, izvēloties formulējumus, kādi lietojami, rakstot attaisnojošu spriedumu.

“Līdz ar to mēs bijām spiesti pārkāpt iesniegtā apelācijas protesta un apelācijas sūdzības robežas un secināt, ka pirmās instances tiesa, taisot spriedumu, pieļāvusi būtisku Kriminālprocesa likuma normu pārkāpumu, kas izsauc sprieduma atcelšanu. Šādas kļūdas pirmās instances tiesa nereti pieļauj un kaut gan tā pēc sava rakstura tā ir formāla kļūda, tomēr, ievērojot Augstākās tiesas judikatūru, kad tikuši atcelti apelācijas tiesas taisītie nolēmumi, mūsu kolēģija kopumā rīkojas līdzīgi un atceļ tiesu spriedumus. Šajā konkrētajā lietā mēs neskatījām lietu pēc būtības, tas ir, nelēmām par vainīgumu vai nevainīgumu, kā arī par iespējamo sodu, tikai konstatējām procesuālu pārkāpumu,” paskaidroja tiesnesis.

Kā ziņots, Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurore kriminālvajāšanu pret narkologu sāka 2008.gada augustā, bet lieta tiesai tika nosūtīta 2011.gada janvārī. Skaidam sākotnējā apsūdzība tika celta kopumā par 162 epizodēm, un viņš apsūdzēts pēc trim Krimināllikuma (KL) pantiem.

Skaida apsūdzēts pēc KL 253.1.panta 3.daļas – par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu realizācijas nolūkā un neatļautu realizēšanu, ja šīs darbības veikusi organizēta grupa vai ja tās izdarītas ar narkotiskajām vai psihotropajām vielām lielā apmērā. Minētais likuma pants paredz sodu – brīvības atņemšanu uz laiku no astoņiem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Tāpat viņam uzrādīta apsūdzība pēc KL 250.panta – par receptes izrakstīšanu bez medicīniskās nepieciešamības vai cita dokumenta nelikumīgu izrakstīšanu narkotiskas vai psihotropas vielas saņemšanai, ja šīs darbības veiktas mantkārīgā nolūkā vai citas personiskas ieinteresētības dēļ vai ja tās izdarītas atkārtoti gada laikā. Šis likuma pants paredz brīvības atņemšanu uz laiku no viena gada līdz pieciem gadiem, atņemot tiesības uz zināmu nodarbošanos uz laiku līdz pieciem gadiem.

Vēl narkologam apsūdzība uzrādīta pēc KL 190.1.panta 2.daļas – par narkotisko vai psihotropo vielu vai šo vielu izgatavošanai paredzēto izejmateriālu pārvietošanu pāri Latvijas valsts robežai jebkādā nelikumīgā veidā, ja šīs darbības veiktas atkārtoti vai lielā apmērā. Minētais likuma pants paredz sodu – brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 12 gadiem vai naudas sodu līdz 200 minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

BNS jau ziņoja, ka 1956.gadā dzimušais Skaida 2007.gada 16.novembrī nonāca apcietinājumā. Šādu drošības līdzekli tiesa viņam piemēroja uz pirmstiesas izmeklēšanas procesa laiku. 2008.gada vasaras sākumā Skaida tika atbrīvots no apcietinājuma.

2007.gadā policija aizturēja arī divas aptiekas darbinieces, kuras šos medikamentus tirgoja, kā arī divus Igaunijas un divus Somijas pilsoņus, kuri zāles pirka un tirgoja Somijas iedzīvotājiem. Kratīšanas laikā pie viena no Igaunijas pilsoņiem atrastas 219 “Subutex” kastītes, 48 “Xanax” kastītes, desmit “Alprazols” kastītes, astoņas “Clonozepams” kastītes, četras “Diazepeks” kastītes un 71 recepšu kopija, ko bija izrakstījis Latvijā praktizējošs ārsts-narkologs. Pie otra igauņa un abiem somiem atrastas 56 tabletes “Subutex” un 200 tabletes “Xanax”.

Saistītās tēmas: Aivars SkaidaKrimināllietaTiesa

youtube icon
Abonēt youtube