Lai dzīvnieku patversmēm neradītu papildu finansiālo slogu, vienlaikus nodrošinot patversmē nonākušo suņu reģistrāciju, plānots patversmes atbrīvot no obligātās dzīvnieka reģistrācijas samaksas.

To paredz projekts par grozījumiem noteikumos par Lauksaimniecības datu centra (LDC) maksas pakalpojumu cenrādi, ko plānots skatīt nākamajā valdības sēdē.

Pašreizējie noteikumi paredz, ka par suņa reģistrāciju tā īpašniekam LDC jāsamaksā 3,50 eiro. Šī maksa netiek piemērota par suņiem pavadoņiem, suņiem asistentiem, suņiem terapeitiem, kā arī valsts pārvaldes iestādes darbā izmantojamiem suņiem.

Tikmēr dzīvnieku patversmēm saskaņā ar likumdošanu jānodrošina, ka patversmē ievietotais suns, kuram nav izdevies atrast īpašnieku, pēc 14 dienām jāreģistrē. Ja 14 dienu laikā īpašnieku nav izdevies atrast, patversmes īpašniekam ir tiesības dzīvnieku atdot īpašumā citai personai, paturēt patversmē vai eitanazēt, ja to nosaka dzīvnieka fiziskais stāvoklis.

Lai dzīvnieku patversmēm neradītu papildu finansiālo slogu un nodrošinātu visu patversmju suņu apzīmēšanu un reģistrāciju, nepieciešams noteikt, ka dzīvnieku patversmes suņu reģistrācija datubāzē ir bezmaksas pakalpojums.

Grozījumi attieksies uz dzīvnieku patversmju īpašniekiem – patlaban reģistrētas 29 patversmes. Vidēji gada laikā dzīvnieku patversmēs atrodas 500 suņu, kuriem nav atrasti īpašnieki un kurus nav paredzēts eitanazēt. Vidēji gada laikā jauniem īpašniekiem tiek atdoti 2500 suņu.

Kā ziņots, sākot ar šā gada 1.janvāri, stājās spēkā izmaiņas mājas dzīvnieku reģistrācijas kārtībā, kas nosaka suņu obligātu apzīmēšanu ar implantētu mikroshēmu jeb čipēšanu, kā arī dzīvnieka reģistrāciju LDC datu bāzē.

Ja prasība par obligāto reģistrēšanu un čipēšanu netiks izpildīta, Pārtikas un veterinārais dienests, kā arī pašvaldības policija drīkst uzlikt sodu, kas fiziskajām personām ir no septiņiem līdz 210 eiro, bet juridiskajām – no 15 līdz 350 eiro.

 


Foto: pexels

Saistītās tēmas: LDCPatversmessuņi

youtube icon
Abonēt youtube