Sociālo, ekonomisko un politisko risku savstarpējā mijiedarbība pašlaik ir tik cieša kā vēl nekad iepriekš, brīdina Pasaules Ekonomikas foruma eksperti. Pētījumā “The Global Risks Report 2017” nosaukti pieci lielākie riski: strauji pieaugošā ekonomiskā nevienlīdzība, starpkultūru sociālais konflikts, tehnoloģiju nekontrolētā attīstība, vāja globālā sadarbība un vides piesārņojums.

Sociālekonomiskā nevienlīdzība šodien tiek izcelta kā aktuālākā nākamās desmitgades problēma. “Globālo risku ziņojums norāda uz dramatisku tendenci, proti, laikā no 2009.gada ASV vienam procentam bagātāko cilvēku ienākumi pieauguši vairāk par 31%, turpretī atlikušajiem 99% iedzīvotāju tikai par 0,5%!” atzīmē Sandra Smiltniece, “Marsh” kredītrisku konsultante

Globālo risku ziņojumā īpaši uzsvērts, ka lēna ekonomiskā izaugsme kombinācijā ar augstu parādu slogu un demokrātiskajām izmaiņām rada vidi, kura ir labvēlīga finanšu krīzēm un attīstības neregularitātei. Ekonomisko, sociālo un politisko faktoru spiediens ‘atsaucas’ sabiedriskajās norisēs. Cilvēku neapmierinātību un dusmas uzskatāmi atspoguļo gan Brexit balsojums, gan ASV prezidenta vēlēšanas.

Modernās tehnoloģijas radikāli maina sabiedrību ikdienas rutīnu, radot jaunus grūti prognozējamus riskus. Papildus nopietnākajam apdraudējumam, kādu izraisa tehnoloģiju straujā attīstība – kiberriskam, eksperti norāda uz bezdarbu. Tā periodā no 1997.līdz 2007.gadam 86% no darba zaudēšanas gadījumiem ražošanā notikuši dēļ automatizācijas. Pašlaik puse no visām darba vietām visā pasaulē ir apdraudētas, jo tehnoloģiju neprātīgā attīstība maina nodarbinātības būtību kā tādu.

“Vislielākie nākotnes riski tiek saskatīti t.s. 4.industriālājā revolūcijā, kas fundamentāli mainīs sociālo vidi, sabiedrību, ekonomiku un veidu kā mēs organizējam uzņēmējdarbību. Mazāk svarīgs faktors, bet tomēr – cilvēki cenšas apliecināt savu identitāti: nacionālo, kultūras, reliģisko, kas globalizācijas laikmetā bija kļuvušas neskaidras. Biznesa lēmumi tiek pieņemti arvien vairāk iespaidojoties no emocijām. 2017.gads gan pasaulē, gan Latvijā būs īpašs, jo prasīs sadarbību starp neskaitāmām savienotām un vēl nesavienotām datu sistēmām. Gads uzņēmumu vadītājiem prasīs atbildīgu vadību ar dziļāku apņemšanos veicināt attīstību un taisnīgu izaugsmi, gan lokāli gan globāli,” norāda “Marsh” konsultante.

Pasaules Ekonomikas foruma 12 ziņojums “The Global Risks Report”, sadarbībā ar stratēģisko partneri “Marsh&McLennan”, ir apjomīgs pētījums, kas identificē riska tendences pasaules ģeopolitikā, ekonomikā, vides aizsardzībā, sociālajā un tehnoloģiju sfērā. Ik gadu ziņojuma sastādītāji padziļināti analizē globālos faktorus, kas ietekmēs valstu ekonomikas un dzīves kvalitāti tuvākajos gados.

 


Foto: wikimedia

Saistītās tēmas: Digitālā pasauleSociumsTehnoloģijas

youtube icon
Abonēt youtube