ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss trešdien paziņoja, ka NATO ir Savienoto Valstu fundamentāls pamats, cenšoties nomierināt sabiedroto bažas par ASV prezidenta Donalda Trampa uzticību aliansei.

“Alianse joprojām ir fundamentāls pamats Savienotajām Valstīm un visai transatlantiskajai kopienai, kurā mēs kopīgi esam saistīti,” uzsvēra Matiss, pirmo reizi Briselē tiekoties ar saviem NATO kolēģiem.

“Kā prezidents Tramps ir paziņojis, viņš spēcīgi atbalsta NATO,” piebilda atvaļinātais jūras kājnieku ģenerālis.

“Esmu šeit, lai uzklausītu savus kolēģus, vaļsirdīgi apspriestos ar draugiem un sabiedrotajiem par to, kur mēs dodamies, un par mūsu kopīgo saistību līmeni,” norādīja ministrs.

Matiss uzsvēra, ka Trampa administrācija, tāpat kā bijušā ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija, sagaida no sabiedrotajiem aizsardzības izdevumu palielināšanu.

“Ir pilnīgi piemēroti, kā to pagājušajā nedēļā paziņoja Eiropas aizsardzības ministre (Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena], godīgi prasīt, lai visi, kas gūst labumu no labākās aizsardzības pasaulē, uzņemtos savu brīvības aizsardzībai nepieciešamo izdevumu proporcionālo daļu,” paziņoja ministrs.

NATO dalībvalstis ir paudušas bažas par Trampa uzticību aliansei, ņemot vērā, ka viņš NATO ir nosaucis par “novecojušu”, kā arī izrādījis acīmredzami iecietīgāku nostāju pret Krieviju.

Saistītās tēmas: Džeimss MatissNATO

youtube icon
Abonēt youtube