Vācijas policija trešdien veikusi kratīšanu četru turku izcelsmes musulmaņu garīdznieku dzīvesvietās aizdomās par spiegošanu Turcijas labā, paziņojušas amatpersonas.

Imami varētu būt ziņojuši par turku garīdznieka Fetullas Gilena sekotājiem. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans apsūdz Gilenu par pērnā gada jūlijā sarīkotā apvērsuma mēģinājuma organizēšanu, ko Gilens ir noliedzis.

Četri imami ar Ķelnē esošā Turcijas konsulāta palīdzību varētu būt nodevuši informāciju Turcijas Reliģisko lietu direktorātam, kas zināms arī kā “Diyanet”, paziņojusi prokuratūra.

“Šodienas kratīšanas mērķis ir tālāku pierādījumu gūšana par iespējamām apsūdzēto aktivitātēm,” prokuratūra paziņoja pēc Ziemeļreinā-Vestfālenē un Reinzemē-Pfalcā veiktajiem reidiem.

Vācijas ziņu žurnāls “Der Spiegel” vēstīja, ka imami pieder Ankaras kontrolētajai Turku islāmticīgo savienībai (“Ditib”), kas vada apmēram 900 mošejas vai reliģiskās kopienas Vācijā.

Aizdomās par saistību ar Gilena kustību Turcijā aizturēts 41 000 cilvēku, bet 100 000 atstādināti no amatiem.

Valdība apgalvo, ka tīrīšanas nepieciešamas, lai iztīrītu valstī no Gilena kustības “vīrusa”. Savukārt cilvēktiesību aizstāvji ir norādījuši, ka valdība ne tuvu nevēršas tikai pret puča dalībniekiem.

Kopš puča tūkstošiem Turcijas pilsoņu, tostarp NATO bāzēs dislocēti karavīri, Vācijā ir lūguši patvērumu.

Vācija ir arī mājvieta apmēram trīs miljoniem turku izcelsmes cilvēku, kas ir lielākā turku diaspora pasaulē.

Vācijas kanclere Angela Merkele ir kritizējusi Turcijas aso vēršanos pret apvēruma dalībniekiem, aicinot saglabāt valstī pilsoniskās brīvības.

Savukārt Erdoanu sakaitinājusi Vācijas nevēlēšanās izdot simtiem iespējamo apvēruma dalībnieku, kā arī aizliegtās kurdu bruņoto separātistu organizācijas “Kurdistānas Strādnieku partija” (PKK) un aizliegtā galēji kreisā grupējuma “Revolucionārā tautas atbrīvošanas partija-fronte” (DHKP-C) locekļus.

Merkele arī vēlas, lai Turcija turpina pildīt Ankaras un Eiropas Savienības (ES) vienošanos par nelegālās imigrācijas apkarošanu, neskatoties uz Erdoana draudiem atteikties no tās, ja bloks nepildīs solījumu par bezvīzu režīma ieviešanu.

Turcijas valdība arī sakaitinājusi Vāciju, rīkojot tur kampaņu un aicinot Vācijā dzīvojošos turkus aprīlī gaidāmajā referendumā atbalstīt Turcijas konstitūcijas grozījumus, kas paredz stiprināt prezidenta pilnvaras.

Turcijas premjerministrs Binali Jildirims plāno sestdien piedalīties mītiņā Oberhauzenē, Vācijas rietumos.

Vācijas kanclere Angela Merkele iepriekš brīdinājusi valstī dzīvojošos turkus nepārnest politisko spriedzi uz Vāciju, ņemot vērā, ka tur jau notikuši gan Erdoana atbalstītāju, gan arī pretinieku mītiņi.

Vācijas integrācijas komisāre Aidana Ezouza norādīja laikrakstam “Bild”, ka ar šādiem pasākumiem Turcija “padziļina šķelšanos” Vācijā dzīvojošo turku vidū.

 


Foto: flickr/ Scott Robinson

Saistītās tēmas: musulmaņispiegiVācija

youtube icon
Abonēt youtube