Kad runa ir par mūsu prātu un smadzenēm, skaidrs, ka pārāk piesardzīgu darbību nav. Īpaši, ja runa ir par pārtiku, kuru uzņemam. Lielākā daļā sastāvdaļu, kas atrodamas pārstrādātā pārtikā nav labas mūsu veselībai. Dažas no šīm sastāvdaļām pat spēj kaitēt mūsu smadzenēm.

Sliktākais visā šajā ir tas, ka šīs vielas mūsu smadzenes spēj ietekmēt vien neilgā laika periodā. Tādēļ iesakām no šīm vielām izvairīties.

Lūk, piecas populārākās vielas, kas ietekmē mūsu smadzeņu darbību:

♦ Mākslīgie saldinātāji

Šobrīd pieejami neskaitāmi veidi šo saldinātāju. Lielākoties to sastāvā ir aspartāms (ārkārtīgi lielā daudzumā Coca-cola dzērienā), saharīns, kā arī sukraloze. Taču neļaujies tikt maldināts ar mirdzošajām reklāmām, ka šie ir bezkaloriju saldinātāji.

Pētījumi rāda, ka aspartāms satur ķimikālijas, kas bojā smadzeņu darbību un izraisa depresiju, migrēnu, atmiņas zaudējumu utt.

Pārtikas produkti, kuros ir mākslīgie saldinātāji: jogurti, aromatizēts ūdens, brokastu pārslas, gāzētie dzērieni, košļājamā gumija un pat tie produkti, kuri sludina, ka tajos nav cukura.

♦ Glutēns

Tas atrodams rudzos, kviešos, miežos, un citu veido baltajos graudaugos, kuru sastāvā ir lipeklis. Šajos graudos esošās sastāvdaļās novājina imūnsistēmu un rada gremošanas problēmas. Tie var izraisīt iekaisumus smadzenēs tiem, kuri nepanes glutēnu.

Pētījumi liecina, ka pastāv saistība starp glutēna nepanesamību un smadzeņu darbības traucējumiem. Pierādīts, ka glutēns var izraisīt plānprātību un kognitīvos traucējumus.

♦ Mononātrija glutamāts (MNG)

Šī ķīmiskā viela pazemina testosterona līmeni un ietekmē smadzeņu darbību. MNG veicina smadzenes radīt papildu dopamīnu ar dažādām blakusparādībām. Šīs blakusparādības var izraisīt, piemēram, Alcheimera slimību, Parkinsona slimību, demenci un vilkēdi.

MNG atrodams dažādās salātu mērcēs, barbekjū mērcē, konservētos dārzeņos un zupās, kā arī buljonu kubiņos.

♦ Fluorīds

Pētījumi rāda, ka tiem bērniem, kas uzauguši augsta fluorīda apvidos, ir zemāks IQ. Pētījumi arī saista fluorīdu ar atmiņas zudumiem un augļa smadzeņu bojājumiem. Izvairies no produktiem, kuru sastāvā ir fluorīds. Izvairies arī dzert neattīrītu krāna ūdeni.

♦ Rafinēts cukurs

Rafinēts cukurs atrodams 70% pārstrādātās pārtikas. Tas vājina atmiņu, nomāc augšanas hormonus smadzenēm. Rafinēto cukuru saista ar depresiju un sliktu garastāvokli.


Foto: Shutterstock

 

 

youtube icon
Abonēt youtube