Cilvēku radības drīzumā var būt atstumtas uz progresa slieksņa, tāpēc ir jāatrod iespēja tiešā veidā komunicēt ar mašīnām vai arī riskējam palikt nederīgi, paziņoja daudzu cienītais tehnologs – miljardieris Īlons Masks savā klasiski jutekliskajā runā.

“Ar laiku, es uzskatu, ka mēs, visticamāk, ieraudzīsim ciešāku bioloģiskā un digitālā intelekta saplūšanu,” saka Masks Pasaules Valdības samitā Dubaijā.

Protams, ideja par cilvēka un datora saplūšanu nav jauna. Pirms 57 gadiem psihologs un datoru zinātnes pionieris Džozefs Karls Roberts Likliders rakstīja par teoriju “kooperatīvu mijiedarbību starp cilvēkiem un elektroniskiem datoriem”. Viņa pareģojums ietekmēja veselu zinātnieku un inženieru paaudzi.

“Ir cerības, ka ne pārāk attālinātā perspektīvā cilvēka smadzenes un mašīnas būs cieši saistītas viena ar otru,” rakstīja Likliders savā 1960. gada būtiskākajā darbā “Cilvēka un mašīnas simbioze”. “Rezultātā jūs varēsiet domāt tādā veidā, kādā nav domājušas nevienas cilvēka smadzenes un apstrādāt informāciju tā, kā to nespēj darīt neviens dators šodien.”

Tagad cilvēka un mašīnas simbiozes ideja iztēlē rada kara tehnoloģijas, tādas kā F -35 III Helmet Mounted Display System ( ķivere, ko izmanto ASV militārie piloti) vai varbūt kaut ko līdzīgu VR brillēm Oculus Rift.

Pēc Maska domām, cilvēka intelektam ir jāattīstās, lai tas būtu spējīgs ātri tikt pie informācijas un pieslēgties mākslīgā intelekta laukam. Vai mēs varēsim to sasniegt? Pārliecības nav, bet nevajadzētu uztraukties, jo Masks, iespējams, strādā pie superīga lēmuma.

Viņš veidoja kontekstu saviem komentāriem, atzīmējot, ka vadītāji aizvien biežāk ir pakļauti riskam kļūt aizstātiem ar bezpilota automašīnām. Tādi automobiļi ir lieliski drošībai, paziņoja viņš. “Bet daudzu cilvēku darbs ir braukšana. Īstenībā es domāju, ka tas varētu būt vienīgais lielais darbs cilvēkiem… Braukšana dažādās tās formās. Tādā veidā mums pēc iespējas ātrāk ir jāsaprot cilvēku (parastu) lomas, jo viss progress notiks ļoti ātri.”

Ja līdzīgi sensacionāli un satraucoši Maska izteicieni izskatās pazīstami, tad jums derētu atcerēties, ka pirms dažiem mēnešiem Tesla un SpaceX kompāniju boss paziņoja, ka eksistē tikai viena iespēja no miljarda, ka mēs nedzīvojam datora simulatorā līdzīgi Matricai, bet gan bāzes realitātē.

Jā, šis džeks māk spridzināt ballītes…

 


Avots: the verge

Saistītās tēmas: Īlons MasksKiborgi

youtube icon
Abonēt youtube